Ontwikkeling

3 voordelen van zelf boekhouden

3 voordelen van zelf boekhouden

© Pixabay.com

Als ondernemer wil je ongetwijfeld zoveel mogelijk tijd in jouw bedrijf steken. Daarom sta je niet te springen om je bezig te houden met randzaken. Helaas hoort dit ook bij het ondernemerschap. Zo ontkom je bijvoorbeeld niet aan de boekhouding. Sommige ondernemers besteden dit uit aan een administratiekantoor of accountant. In dat geval hoef je er zelf niet naar om te kijken. Toch brengt zelf boekhouden ook de nodige voordelen met zich mee. Twijfel je nog of je jouw boekhouding zelf wilt doen of dat je het toch gaat uitbesteden? Wij zetten hier de 3 grootste voordelen van zelf boekhouden op een rijtje.

1. Je bespaart geld
Laten we maar direct beginnen met het grootste voordeel van zelf boekhouden. Je bespaart namelijk geld als je hier zelf mee aan de slag gaat. Een accountant of administratiekantoor brengt immers kosten in rekening voor de boekhouding van jouw bedrijf. Dit geld ben je niet kwijt als je zelf jouw boekhouding doet. In dat geval bespaar je als snel enkele honderden euro’s per jaar.

Ga je zelf boekhouden? Dan denk je mogelijk dat dit ook geld kost. Dit hoeft niet. Je kunt namelijk een programma als Excel gebruiken om jouw administratie bij te houden. Hierin voeg je handmatig alle transacties van jouw zakelijke rekening toe. Dit kost je weliswaar geen geld, maar je moet er wel veel tijd in steken. Daarom is het beter een boekhoudprogramma aan te schaffen. Voor het gebruik van zo’n programma betaal je vaak een maandelijkse vergoeding. Toch kost het jou aanzienlijk minder dan je boekhouding uitbesteden.

2. Je behoudt zelf het overzicht
Schakel je een extern bedrijf in voor jouw boekhouding? Dan heb je zelf niet of nauwelijks omkijken naar jouw administratie. Je betaalt het externe bedrijf immers, waardoor zij jou het werk uit handen nemen. Sommige ondernemers zien dit als een groot voordeel. Begrijpelijk, want jij hoeft je niet bezig te houden met randzaken. Bedenk je wel dat je bij uitbesteden zelf het overzicht verliest.

3 voordelen van zelf boekhoude
© Pixabay.com

Dit brengt ons direct bij het tweede voordeel van zelf boekhouden. Je behoudt namelijk het overzicht wanneer je dit zelf doet. Als je ergens vragen over hebt, kun jouw administratie er direct op naslaan. Wanneer je jouw boekhouding uitbesteedt, is dit niet het geval. Je moet dan namelijk contact opnemen met het bedrijf dat verantwoordelijk is voor jouw boekhouding. Daarbij komt dat je de volledige controle houdt over jouw boekhouding wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat.

3. Het is makkelijk
Er bestaan nogal wat misverstanden over boekhouden. Zo denken veel ondernemers dat zij dit alleen zelf kunnen doen als ze een speciale cursus of opleiding gevolgd hebben. Dit is niet het geval. Ook als je geen kaas hebt gegeten van boekhouden kun je dit namelijk prima zelf doen. We raden je in dat geval wel aan hier een boekhoudprogramma voor te gebruiken. Zo’n programma ondersteunt jou namelijk bij het boekhouden.

Kies je voor een online boekhoudprogramma? Dan wordt het allemaal nog een stuk makkelijker. Je kunt jouw zakelijke rekening namelijk aan dit programma koppelen. Je hoeft transacties in dat geval niet langer handmatig in te voeren, want dit gebeurt allemaal automatisch. Zo’n programma is zelfs in staat om transacties direct aan de bijbehorende factuur te koppelen. Ben je enthousiast en wil je een online boekhoudprogramma aanschaffen? Klik hier en dien vandaag nog een aanvraag in.

Geef een reactie