Ontwikkeling

4 handvatten voor leidinggevenden

Als leidinggevende worden er veel taken op je afgevuurd en zijn de verwachtingen soms hoog. Hoe jij je in dit web moet manoeuvreren? Zit wellicht nog niet helemaal in jouw bloed. Maak je geen zorgen, want wij bieden de ideale handvatten om jou van iets meer munitie te voorzien. 

Doorzie je medewerkers

Als leidinggevende geef jij dus, zoals de naam al een beetje verklapt, de leiding. Hierbij is het om te beginnen van groot belang dat jij je medewerkers op de best mogelijke manier inzet. Je moet ze in hun kracht zetten en zo optimaal ‘benutten’. Zit iemand per slot van rekening op een plek waar hij of zij niet helemaal tot zijn recht komt, waarom zou je diegene dan daar inzetten? Begint er iemand nieuw? Zorg er dan dus heel goed voor dat je helemaal weet waar zijn of haar kracht ligt. Evalueer dit in de beginperiode ook een aantal keer: is dit nog steeds de optimale werksituatie? 

Wees betrokken

Met de touwtjes in handen ben jij als leidinggevende hét aanspreekpunt. Zorg er daarom voor dat je betrokken bent bij alle medewerkers uit jouw team. Weet wat er speelt, op werk maar ook in het privéleven van iemand. Natuurlijk moet je hierin je grenzen bewaken, maar probeer zoveel mogelijk betrokken te zijn. Vooral met het thuiswerken wat heden ten dage de nieuwe norm is, kan dit een uitdaging zijn. Initieer een dagelijkse call met het hele team en let tijdens deze gesprekken goed op of iedereen goed in zijn vel zit. Merk je dat bepaalde medewerkers niet zo lekker gaan? Stel jezelf dan open en help diegene!

© Pixabay.com

Blijf gemotiveerd

Als motor achter het team, moet jij iedereen motiveren om alles eruit te halen wat erin zit. Hiervoor moet jij natuurlijk wel zelf ook gemotiveerd zijn. Zodra jij zelf niet alles geeft, hoe kun je dan van de rest verwachten dat zij dit wel doen? Hou daarom voor dat jij (vrijwel) altijd meer dan 100% geeft. Onder het mom: “Wat je geeft, krijg je terug”. Zodra jij enkel 100% geeft, is de kans minimaal dat je die 100% ook helemaal terugkrijgt. Probeer daarom qua motivatie altijd 150% te geven. Dit levert hopelijk die 100% op die je van je team verwacht. 

Durf om hulp te vragen

Vind jij het lastig om bovenstaande of andere dingen voluit in te zetten? Durf dan hulp in te schakelen. Ook al ben jij de leidinggevende, ook jij bent gewoon maar een mens die nooit alles kan weten. Wist je dat er speciale trainingen beschikbaar zijn om je te helpen bij het leidinggeven? Zo kun je veel vaardigheden opdoen met situationeel leiderschap. Vind jij het omgaan met weerstand lastig? Ook hiervoor kun jij jezelf extra scholen!

Hopelijk helpen deze handvatten jou een stuk verder als leidinggevende! Succes.  

Geef een reactie