Ontwikkeling

Als bedrijf je marktpositie verstevigen met een overname

Als bedrijf je marktpositie verstevigen met een overname

© New10.com

Het is op verschillende manieren mogelijk om als bedrijf je marktpositie te verbeteren. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld investeren in een innovatieve infrastructuur. Hierdoor kan bijvoorbeeld het productieproces worden geperfectioneerd waardoor menig aantal concurrenten naar de achtergrond kunnen worden geduwd. Een andere mogelijkheid waarover je beschikt is het overnemen van bepaalde concurrenten. Het gebeurt niet zelden dat bepaalde (grote) bedrijven uit een bepaalde sector het voor bekeken willen houden. In dat geval probeert men de gerealiseerde waarde te verzilveren door een overname te bewerkstelligen. Door het uitvoeren van enkele doelgerichte overnames is het voor jou als bedrijf mogelijk om je marktpositie te verstevigen en bovendien een extra meerwaarde te realiseren op termijn.

Het financieren van een overname, is dat mogelijk?

Heb jij ook het plan opgevat om één of meerdere overnames te doen binnen de sector waarin je actief bent? In dat geval zal je al snel kunnen vaststellen dat dergelijke overnames ook een bepaalde hoeveelheid aan financiële middelen vereisen. Het bekostigen van een overname kan je in de praktijk op twee verschillende manieren doen, namelijk:

  1. Je gaat de overname bekostigen met eigen financiële middelen;
  2. Je kiest voor het afsluiten van een zakelijke financiering;

Het volledig zelf bekostigen van een overname kan interessant lijken, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Is het namelijk wel echt zo verstandig om je volledige verzamelde vermogen te investeren om een ander bedrijf over te nemen? Heel wat bedrijven die deze keuze maken komen al snel in de problemen met hun cashflow met alle gevolgen van dien. Het is dan ook in de praktijk veel interessanter om op z’n minst een stuk van de overname te laten financieren. Onder meer een zakelijke lening van New10 kan hiervoor worden afgesloten.

Overname bedrijf
© New10.com

Het afsluiten van een zakelijke lening voor je overname

Een overname financieren is dus duidelijk perfect mogelijk. Wel is het zo dat je er rekening mee moet houden dat je hiervoor een grondig dossier zal moeten opstellen. De kans is namelijk groot dat je door de overname niet alleen met extra inkomsten, maar ook met extra kosten zal worden geconfronteerd. In het bijzonder wanneer het gaat om een (nog) niet rendabele onderneming is de kans groot dat dit je volledige bedrijf of bedrijfsgroep zal beïnvloeden. Wanneer een kredietverstrekker het vermoeden heeft dat je deze (tijdelijke) extra kosten niet zal kunnen dragen is de kans groot dat de financiering je zal worden geweigerd. Grondig een overname onderzoeken en voorbereiden is dan ook altijd een must.

Geef een reactie