Ontwikkeling

Freelance werken = Flexibeler werken

Freelance werken = Flexibeler werken

© Pixabay.com

Dat opdrachten jouw carrière uitdagender maken is steeds algemener bekend. Niet gebonden zijn aan een toekomstperspectief, niet onder een baas werken en zelfredzaam zijn, spreekt veel Nederlanders aan. Tussen jouw wil om uitgedaagd te worden en een partij die jou kan gaan uitdagen zit toch vaak nog een kloof. Daar moet toch een oplossing voor zijn? Gelukkig is er een manier om die kloof te overbruggen. Hoe dat kan, lees je in dit artikel.

Waarom willen we flexibeler werken?

Tegenwoordig is het belangrijk om zelf te bepalen wanneer en hoe we werken. Het zelfstandig bepalen wanneer je aan een opdracht werkt is daar een invulling van. Freelance opdrachten lenen zich bij uitstek voor dit doel.

Thuiswerken wordt steeds normaler. Daarbij komt kijken dat men niet meer raar opkijkt wanneer tijdens werkuren ook wordt gekookt of aandacht aan huisgenoten wordt gegeven. Gebonden zijn aan een bureau vol met verplichtingen en verantwoordelijkheden, maken dat niet bepaald gemakkelijk. Die flexibiliteit bestaat wel bij ZZP opdrachten. Bij die opdrachten kies je voor autonomie en zelfstandigheid. Je bent bereikbaar en flexibel voor de buitenwereld, maar je doet werk dat je zelf bepaalt.

Bij de instantie achter de Nederlandse schatkist: de Belastingdienst, zoeken ze bijvoorbeeld naar een implementatie bedrijfsanalist maar ook naar een procesontwerper. Hou je niet zo van de Belastingdienst? Dan is de Sociale Verzekeringsbank wellicht iets voor jou. Beheers jij verschillende managementstijlen en zie jij ontwikkelingskansen in mensen, waar anderen dat niet zien. Dan is deze uitdagende opdracht je op het lijf geschreven.

Waar komen uitdaging en talent samen?

Je talenten kun je productief op veel gebieden inzetten. De IT-wereld is zo’n gebied waar talent en uitdaging samenkomen. Freelance opdrachten zijn erg geschikt als de combinatie tussen uitdaging en flexibiliteit je aangenaam in de oren klinkt. Als IT’er kun je ruim worden ingezet, soms zoekt de markt jouw specialisme maar ook als generalist kun je worden ingezet.

Freelance werken = Flexibeler werke
© Pixabay.com

Je talent kan worden samengebracht met verschillende hoogwaardige opdrachtgevers. Heb je als kind bijvoorbeeld altijd al de droom gehad om te werken voor de Nationale Politie? Laat het geen toeval zijn dat ze jou zoeken. Ook op het spoor wordt er gezocht naar talent dat uitdaging zoekt. Bij de Nederlandse Spoorwegen zou je als freelancer kunnen gaan testen.

Welke kloof?

We weten inmiddels het volgende. Freelancen…
• …is flexibel;
• …biedt keuzemogelijkheid;
• …geeft vrijheid.

Die kloof tussen jouw wil om uitgedaagd te worden en de partij die je kan uitdagen, waarover werd gesproken in de inleiding, zie je al kleiner worden met de uitdagingen die voor het oprapen liggen. Moeite om een nieuwe opdracht te winnen is er niet meer. Daardoor kun jij je focussen op datgene waar jij goed in bent: je talent tot uitwerking brengen. Maar daar blijft het niet bij… Je kan je talent tot uitwerking brengen terwijl je jouw eigen gekozen opdracht uitvoert bij je favoriete opdrachtgever. Dat maakt freelancen en zzp’en uitdagend en anders dan gewoon.

Geef een reactie