Ontwikkeling

Grenzeloze bedrijfsvoering: uitbreidingskansen in het buitenland

Grenzeloze bedrijfsvoering uitbreidingskansen in het buitenland

© Pixabay.com

De wereld om ons heen wordt steeds internationaler. Waar vroeger een landsgrens als een harde barrière voelde voor veel bedrijven begint dit steeds meer te vervagen. Het starten van een vestiging in een ander land kan veel voordelen met zich meebrengen. Zo beschikken bedrijven met vestigingen in meerdere landen over een grotere afzetmarkt met een breder klantenbestand. Ook de kennis en cultuur van de vestiging in het nieuwe land kunnen een grote meerwaarde bieden voor het bedrijf en haar werknemers. Naast deze voordelen zijn er ook enkele uitdagingen voor het starten van een vestiging over de landsgrenzen. Zo kan een andere bedrijfscultuur in een land vragen om een andere manier van werken. Het afstemmen van de juiste manier van communiceren is ook belangrijk in een ander land. Dit betreft niet alleen voor de hand liggende taalverschillen maar ook zeker de mate van formaliteit. Daarnaast kan het lastig zijn om geschikt personeel te vinden voor de nieuwe vestiging wanneer de andere vestigingen zich in Nederland bevinden.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat een bedrijf de grens oversteekt is het van belang dat deze zich goed verdiept in de vigerende wetgeving rond bedrijfsvoering, personeel en loon. Ook is het aan te raden om goed geïnformeerd te zijn over de betreffende bedrijfscultuur en de procedures die hier bij komen kijken. Er zit bijvoorbeeld al een groot verschil tussen de procedures die in Nederland en België gangbaar zijn. Oryx is een recruitmentbureau voor buitenlands personeel en gespecialiseerd in het werven van buitenlands salespersoneel voor Nederlandse bedrijven. Zo beschik Oryx over ruime ervaring rond selectieprocedures in verschillende landen en heeft de middelen om een groot potentieel aan werknemers aan te spreken. Door in dit aspect te ondersteunen wordt het voor bedrijven makkelijker gemaakt om de grens over te steken. Dit geldt zowel voor het starten met verkopen over de grens als voor bedrijven die zich willen professionaliseren of internationaal willen groeien.

Grenzeloze bedrijfsvoering uitbreidingskansen in het buitenlan
© Pixabay.com

Verrijking van de werkvloer

Het uitbreiden buiten de landsgrenzen kan voor een bedrijf een grote verrijking zijn op het gebied van cultuur en kennis. Nieuwe mensen met een andere achtergrond bieden nieuwe inzichten en geven het bedrijf mogelijkheden om zich verder te blijven ontwikkelen. Hiervoor moet een bedrijf wel open staan omdat er zeker verschillen zijn die overbrugd moeten worden. Wanneer men goed naar elkaar luistert en bereid is om het perspectief van de ander over te nemen kan een mooie samenwerking met complementaire vaardigheden en kennis ontstaan.

Sleutel tot succes bij het werven van buitenlands personeel

Actief aandacht geven aan zowel de wensen van het bedrijf dat wil uitbreiden als te luisteren naar de behoeften van het toekomstig personeel is de sleutel tot het vinden van een goede match op internationaal niveau. Oryx gaat daarnaast zorgzaam om met deze contacten waarbij beide partijen vooruit geholpen worden. Omdat twee bedrijfsculturen veel van elkaar kunnen verschillen is het belangrijk om in het wervingsproces intuïtief te werk te gaan. Hierin moet een balans gevonden worden tussen vraag en aanbod waarbij de verschillende culturele aspecten elkaar zo veel mogelijk versterken.

Geef een reactie