Ontwikkeling

Groeimarkten door corona? Deze markten realiseerden aanzienlijke groei in 2022 en 2023

Groeimarkten door corona Deze markten realiseerden aanzienlijke groei in 2020 en 2021

© Pixabay.com

De corona crisis drukt inmiddels een flinke stempel op de Nederlandse economie. Echter is het niet overal bar en boos. Want waar veel economische markten klappen krijgen, is op sommige markten juist meer vraag dan aanbod. In dit artikel geven we je een overzicht. 

Rake klappen door corona

We zitten al ruim een jaar in deze vervelende situatie. En heel Nederland merkt het. Waar de eerste golf vooral een ingrijpend gevolg was voor de contactgroepen en de horeca, volgde eind 2021 een zwaardere lockdown waarbij vrijwel alle winkels een klap kregen. Hoewel de economische gevolgen nog niet direct in beeld gebracht kunnen worden, bouwt de nationale schuld zich op. Daarnaast hangt er ondertussen bij veel ondernemers een faillissement boven het hoofd. Voor jezelf beginnen lijkt op dit moment geen goed idee, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk markten die minder geraakt worden of waarbij de business zelfs beter gaat. 

Groeimarkten door corona

Er zijn markten die profiteren van de corona crisis, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GFK. Zo blijkt de omzet van non-food webshops tot wel 70% te zijn gestegen sinds het coronavirus in Nederland uitbrak. Waardoor ook pakketbezorgdienst PostNL een druk jaar had. Het bedrijf bracht dagelijks twee keer zoveel pakketten rond. Daarnaast zien we een groei op het gebied van videobellen, online entertainment, nieuwsvoorziening en leerplatformen. En nu Nederlanders massaal meer tijd thuis doorbrengen, kan het ook lonen om webshop of winkel in interieur- of tuinstyling te hebben. We zijn namelijk meer geneigd om het huis op te knappen of beter in te richten. 

Groeimarkten door corona Deze markten realiseerden aanzienlijke groei in 2020 en 202
© Pixabay.com

Markten met een grote impact

Helaas heeft de crisis alsnog veel negatieve impact op een grote deel van de markt. Hieronder vind je een lijstje van sectoren die in 2021 een grote impact kenden van corona:

  • Luchtvaartmaatschappijen (-88%)
  • Reisorganisaties (-85%)
  • Horeca (-82%)
  • Tandartsen, fysiotherapeuten en taxibedrijven (elk -70%)

Er zijn dus veel markten die geraakt zijn bij de corona crisis. Wil jij een nieuwe uitdaging beginnen? Dan is het goed om te kijken welke markt minder wordt geraakt door de pandemie. Werk daarnaast jouw plan tot in de puntjes uit. Denk bijvoorbeeld aan een goed werkend betaalsysteem online en in de winkel, zoals een goed werkende kassasoftware. Kijk hiervoor eens zeker bij leveranciers van kassasystemen rond. Bovertis is daar een goed voorbeeld van. Grote concerns als AKO gingen je bij deze partij al voor.

Geef een reactie