Ontwikkeling

Handige DIP-SWITCH SCHAKELAARS

© Pixabay.com

Dip Switch is en term die je tegenkomt wanneer je op zoek bent naar een schakelaar. In de muziekwereld kom je deze schakelaar tegen, maar voornamelijk in de geluidsindustrie. Je kunt het zien als een elektrische schakelaar die handmatig te bedienen is. Als je het hebt over een switch, kan het in dit geval zijn dat je het echt letterlijk hebt over één switch of dat je het hebt over de hele unit. Vaak wordt de switch gebruikt om verlichtingunits aan te sturen. De verlichtingunits wordt ermee aangegeven welk kanaal ze moeten gebruiken. Zo is het makkelijker om vanaf je bedieningspaneel de verlichting te regelen. Om te begrijpen wat een Dip Switch is, kan het handig zijn om ook te kijken naar wat een DMX is omdat dan makkelijker kan worden uitgelegd hoe de switch hier in combinatie mee werkt.

Wat is een DMX?

Een DMX zorgt voor de communicatie. Het is een protocol dat wordt gebruikt om sturing te geven aan lichten. Er gaan kleine stroompjes over een XLR kabel en de unit geeft dan aan wat voor licht je wilt laten schijnen. Stel dat een DMX bestaat uit 512 kanalen, dan zou het betekenen dat je 512 signalen af moet geven als je zou moeten sturen. Het gebruik maken van 32 moving heads op een rijtje te zetten is niet echt makkelijk om te doen. Daarom komen er Dip-switches bij kijken. Deze zorgen er voor dat het meteen duidelijk is welke movinghead moet reageren.

Wat is een Dip Switch?

De Dip Switch is een handige schakelaar waarmee je op een makkelijkere manier moving head kan laten luisteren. Je hebt allemaal verschillende switches en over deze switches kun je bepalen welke je aan of uit moet zetten. Je kunt de lampen erop aan sluiten en door middel van de switch aansturen. Het is dan niet nodig om 512 keer een opdracht te geven, maar dit doe je via de switches. Je verbindt de lampen op een kanaal en vervolgens kun je deze makkelijker aansturen en opdrachten geven.

© Pixabay.com

Het is natuurlijk niet te doen om alle opdrachten te onthouden. De Switch is een wijs apparaatje, maar het onthouden van de opdrachten en op welke kanalen je welke lampen hebt aangesloten kun je het beste doen met speciale software. Elke fabrikant van verlichting heeft daarnaast ook een dip switch calculator beschikbaar zodat je precies weet hoe je de dip switch aan moet sluiten en op welke kanalen je wat aan kunt sluiten. Daarnaast heeft deze switch ook een andere belangrijke functie. Zo kun je door middel van een dip switch vaak ook bepalen of een armatuur automatisch of geluidsgestuurd moet werken. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd het geval is.

Er komt tegenwoordig steeds minder dip switch in lichtapparatuur voor omdat het tegenwoordig vaak wordt geregeld via TFT of via een Led schermpje waarop het mogelijk is om een DMX-kanaal in te stellen. Gelukkig zijn er nog wel verkooppunten voor Dip Switch schakelaars. Nu dat alles automatisch gaat, is een geluidstechnicus die gebruik maakt van een dip switch schakelaar toch wel speciaal.

Geef een reactie