Ontwikkeling

Freelancer worden? Dit zijn de belangrijkste voordelen!

Freelance werk is een alternatief voor traditionele banen, waarin werknemers een vooraf vastgestelde werklast moeten vervullen, elke dag op kantoor moeten zijn en altijd dezelfde dingen moeten doen.

Dit soort werk is ook een uitstekende optie voor degenen die meer autonomie willen over hun eigen routine zonder de arbeidsmarkt te verlaten. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van freelance werk en wat de eerste stappen zijn voor wie dit pad wil bewandelen.

© Pixabay.com

Wie is een freelancer?

Een freelancer is een persoon die geen arbeidsverhouding met een bedrijf heeft. Zij verleent diensten op afstand en voor een bepaalde tijd. Een ander belangrijk kenmerk van freelance werk is dat er geen werkdruk is die vervuld moet worden.

Er zijn freelance opdrachten voor professionals op verschillende gebieden: schrijven, revisie, planning, klantenservice, ontwikkeling, fotografie, audiovisueel, muziek, design, enz. Het meest voorkomend is dat communicatieprofessionals in deze vorm werken. Maar iedereen kan zijn diensten als freelancer aanbieden, ongeacht zijn of haar vakgebied.

Wat zijn de voordelen van een freelancer?

1. Je hebt autonomie over je routine
In het freelance leven, bepaal jij je routine. Jouw enige verplichting is om op tijd kwaliteitswerk te leveren. Wanneer en waar de klus wordt geklaard, doet er niet toe. Je kunt werken op de dagen, tijden en plaatsen die je verkiest.

Dit brengt een vrijheid met zich mee die je niet vindt in een traditionele baan. De freelance routine stelt je in staat jouw beroepsleven in evenwicht te brengen met jouw privéleven. Freelancers hebben hun eigen routine!

2. Netwerken
Freelancers werken op individuele basis, maar dat betekent niet dat ze alleen werken. Op elk project zal je verschillende mensen ontmoeten, met verschillende achtergronden en expertisegebieden. Dit verrijkt het netwerk van contacten aanzienlijk!

Netwerken voor freelancers is erg belangrijk. Het is door te netwerken dat je verwijzingen kunt krijgen voor nieuwe interim opdrachten. Daarnaast, natuurlijk, contact maken met andere mensen die dezelfde diensten aanbieden als jij. Netwerken helpt je de markt beter te begrijpen en kan resulteren in goede werk partnerschappen!

© Pixabay.com

3. Kennis opdoen
Wanneer je als freelancer werkt, zal je aan verschillende projecten deelnemen. Dit zal in de meeste gevallen niet snel gebeuren voor mensen met een traditioneel contract.

Freelancers verlenen diensten aan bedrijven in verschillende bedrijfstakken en ontmoeten altijd nieuwe mensen. Met elk project kun je over een nieuw onderwerp leren. Op die manier doet een freelancer steeds nieuwe kennis op.

4. Meer verdienen
Een ander voordeel van freelancer zijn is de mogelijkheid om meer te verdienen. In het begin van je carrière is dat misschien niet het geval. Maar naarmate je meer ervaring opdoet en nieuwe cliënten binnenhaalt, zal je aan het eind van de maand het verschil voelen in het budget.

Als freelancer bepaal je zelf de prijs van je werk en hoef je niet meer afhankelijk te zijn van de toestemming van een meerdere om een loonsverhoging te krijgen.

5. Heb je een eigen zaak
Ja, die freelancer heeft zijn eigen zaak! Wanneer je jezelf ziet als een bedrijfseigenaar, en niet alleen als iemand die zelfstandig is, verandert alles. Deze mentaliteit zal je helpen uzelf professioneler te positioneren, jouw inkomsten beter te beheren en betere cliënten aan te trekken.

Geef een reactie