Ontwikkeling

Notitie of memo?

Notitie of memo

© Pixabay.com

Wat is het verschil tussen een notitie en een memo? In organisaties worden deze termen gebruikt voor dezelfde reden. Of is er toch een subtiel verschil? Wikipedia ziet niet echt een verschil. Er wordt bij notitie verwezen naar memo en andersom. Ook van Dale geeft niet echt een significant verschil; ‘korte nota of mededeling’ voor memo en ‘iets dat in het kort is opgesteld’ voor notitie.

Notitieblok
We gebruiken nog steeds de papieren notitieblokken. Gelukkig maar want dan ik mijn vulpen nog steeds gebruiken. Ik schrijf liever dan dat ik op een qwerty toetsenbord woorden op een scherm laat ontstaan. Schrijven is blijvend. Tot het moment van opslaan en bewaren is een getypte tekst vrijblijvend. Ik kan een tekst zondermeer deleten. Dit alles heeft niets met ouderwets te maken. Wie schrijft die blijft. Toch is het wel een generatiekloofje tussen senioren en jongeren. De meeste scholieren hebben de balpoint ingeruild voor de smartphone. Onder het icoontje ‘notities’ kun je mededelingen in typen met een klein toetsenbordje. Zo’n actie duurt bij mij vijf keer zo lang. Er zijn trouwens speciale apps die je kunt downloaden. Het wordt aanbevolen als ‘Eén plek voor notities, ideeën, lijstjes en geheugensteuntjes’.

Relatiegeschenk
Bedrukte notitieblokken zijn nog steeds een gewild relatiegeschenk. Een stijlvol en klassiek relatiegeschenk, waar je bijna iedereen wel blij mee maakt. Er zijn wel veel soorten notitieboeken met verschillende formaten, materialen en soorten papier. Dat laatste is belangrijk; goed papier is minimaal 80 grams.

Notitieblok
© Pixabay.com

Maat
De meest gangbare maat voor notitieboeken is A5 of een A6. Daarnaast heb je nog de ‘B’ tussenmaat. Want soms is een A6-formaat te groot, maar het volgende te klein. Om deze reden is er ook een serie B-formaten.

Materiaal
Twee soorten notitieblokken zijn te onderscheiden. Notitieboeken met een harde kaft en met een flexibele kaft. Het voordeel van de hardcover notitieboeken is dat je geen bureau nodig hebt om er gemakkelijk in te notuleren. Een softcover notebook is daarentegen vaak goedkoper en lichter. Maar de meeste bedrukte notitieboeken zijn hardcovers. Een harde kaft geeft een luxere uitstraling, en je kunt er meerdere bedrukkingstechnieken op toepassen. Denk aan embossing, lasergravering of zelfs brandmerken. Tot slot kun je ook nog een keuze maken in de bindwijze van de notitieboekjes. Je kunt een notitieboek laten lijmen, of kiezen voor een spiraalbinding met een metalen ringband.

Bij het midgetgolfen gebruiken ze ook nog steeds het blokje op een plankje om de punten bij te houden. Wel schrijven met een potlood!

Geef een reactie