Ontwikkeling

Tips voor een goede start van je nieuwe baan

Alle sollicitatierondes doorgekomen en jouw nieuwe baan in de pocket? Dan is het tijd voor het echte werk. Beginnen bij een nieuwe baan is altijd spannend, alles is nieuw en je hebt vaak niet echt een idee wat je écht kan verwachten. Maar jouw nieuwe functie goed starten is natuurlijk erg belangrijk: eerste indruk is namelijk alles. Geen zorgen! Met deze tips start jij je nieuwe baan knallend. 

© Pixabay.com

Stel jezelf voor

Was er winkelpersoneel gezocht bij jouw lievelings winkel waar het personeel uit zeven man bestaat? Of was je er als de kippen bij toen dat ene ICT bedrijf, waar meer dan veertig man werkt, jouw vertelde dat ze van plan waren een vacature te plaatsen? Hoe groot het bedrijf ook is waar je gaat werken, zorg ervoor dat je jezelf netjes aan iedereen voorstelt. Neem veel initiatieven en wees enthousiast. Een ‘goedemorgen’ met een brede glimlach is vaak al genoeg om iemands dag te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet wie jouw collega’s zijn en hen bij naam kent. Een beetje genant als je na vier weken nog steeds niet weet hoe die collega heet die rechts tegenover je zit en wat zijn of haar functie is. Zorg ervoor dat je je collega’s goed leert kennen, door bijvoorbeeld op een vrijdagmiddagborrel lekker lang te blijven hangen. Maak dus lekker veel contact: een open houding en oogcontact kan het verschil al maken.

Toon interesse

Niet alleen tijdens de sollicitatieronde is het belangrijk om interesse te tonen, ook tijdens je eerste weken is het goed om zo nieuwsgierig mogelijk te zijn. Stel lekker veel vragen als dingen onduidelijk voor je zijn, zo kom je veel over het bedrijf, de werkzaamheden en je collega’s te weten. Luister daarnaast zo goed mogelijk, je bent pas net nieuw in het bedrijf dus het is nog niet het moment om een sterke mening te hebben over een bepaalde kwestie. Toon vooral genoeg interesse, wees vriendelijk, observeer en blijf enthousiast.

© Pixabay.com

Wees gemotiveerd

Als je pas net bij een bedrijf werkt, is het goed om in het begin zo veel mogelijk van jezelf te laten zien. Start net iets eerder dan de rest en ga net iets later weg, dit laat zien dat je gemotiveerd en een harde werker bent. Je geeft hiermee gelijk een positieve indruk, want jouw collega’s en werkgever valt het zeker op. 

Neem je rust

De eerste paar weken van je nieuwe baan zullen waarschijnlijk erg vermoeiend zijn. De vele indrukken en nieuwe gezichten kosten veel energie om allemaal tot je in te nemen. Snel gestrest? Dan is het belangrijk dat je tussen je werk door voor voldoende rust zorgt. Ga op tijd naar bed en zorg voor genoeg ontspan momenten. 

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je zonder moeite je eerste weken doorkomt. Spannend is het zeker, dat vindt iedereen. Als je maar enthousiast en nieuwsgierig genoeg bent én voor voldoende rust zorgt: dan kom je er wel! 

Geef een reactie