Ontwikkeling

Waarop moet je letten bij het inrichten van je magazijn?

© Pixabay.com

De interne logistiek van je bedrijf optimaliseren? Dat doe je met een efficiënte magazijninrichting. Stapelrekken, stellingen, bandenrekken en nog veel meer: lees hieronder hoe je deze slimme opslagsystemen het best inzet in jouw magazijn!

Stapelrekken

Stapelrekken, stapelracks of mobile racks zijn eenvoudige opslagsystemen voor magazijnen. Het grote voordeel van deze rekken is dat ze zware ladingen kunnen opslaan op plekken met een beperkte ruimte. Bovendien zijn de rekken, zoals de naam het aangeeft, stapelbaar. De hoogte van stapelrekken is doorgaans makkelijk in te stellen door middel van stalen buizen.

Wil je stapelrekken gebruiken in je magazijn? Let dan op de volgende zaken:

  • Wat is de hoogte van het magazijn?
  • Wat is de beschikbare vloeroppervlakte?
  • Wat is de circulatieruimte van de karretjes in de gangen?
  • Over wat voor type opslagplaats gaat het?
  • Veiligheidskeurmerken en TÜV-certificering

Wordt er aan orderpicking in je magazijn gedaan, dan moet je bij het plaatsen van stapelrekken rekening houden met de goederen (afmeting, gewicht), hun omloopsnelheid, het totaalgewicht van de pallets en hun draagvermogen.

Draagarm- en legbordstellingen

Draagarmstellingen en legbordstellingen zijn opslagsystemen voor zwaardere ladingen. Ze zijn robuust, makkelijk monteerbaar en voorzien van staanders. Op de staanders bevinden zich de legborden en de op te slagen artikelen of materialen. Omwille van hun stevige constructie, lenen draagarm- en legbordstellingen zich perfect tot het opslaan van langwerpige materialen zoals balken, buizen en bouwmaterialen. De goederen kunnen geordend gestockeerd worden en zijn vlot toegankelijk. Ze zijn in verschillende maten beschikbaar en in hoogte verstelbaar. Hierdoor zijn ze zeer multifunctioneel.

Bandenrekken

Een bandenrek is, zoals de naam aangeeft, bedoeld voor de opslag van banden. Autodealers, garages en transportbedrijven maken er dus graag gebruik van. De opslagcapaciteit varieert van rek tot rek. Normaalgezien kan je er tot maximaal 28 banden in kwijt. Bovendien zijn bandenrekken stapelbaar wat garant staat voor een optimaal opslagsysteem.

© Pixabay.com

Verplaatsbaar metalen rek voor magazijnbakjes

Naast robuuste opslagsystemen die volumineuze ladingen kunnen stockeren is het ook handig om kleinere rekken of bakjes te voorzien in je magazijn. Heb je bijvoorbeeld een doe-het-zelfzaak? Dan kan je al je kleine materialen zoals boutjes, accessoires, schroeven, nagels, spijkers … opslaan of aanbieden in magazijnbakjes. Ook in de automobielsector is een opslagsysteem op wieltjes zeer praktisch. Je kan het metalen rek makkelijk verplaatsen en in je magazijn of winkel plaatsen.

Opslag op Europallets

De meest eenvoudige manier om goederen op te slaan is op pallets. Een Europallet van 1200 x 800 mm is de meest gebruikte pallet in de logistieke wereld. Deze ladingdrager is gemakkelijk hanteerbaar en heeft een laadcapaciteit tot wel 5000 kg. Europallets kunnen makkelijk getransporteerd worden met een transpallet of palletwagen.

Hoe kies je een opslagsysteem?

Welke opslagsystemen jij nodig hebt voor een optimale inrichting van je magazijn hangt af van bepaalde criteria:

  • Denk na over de gewenste opslagcapaciteit. Houd daarbij rekening met de totale beschikbare opslagruimte. Kies je voor dynamische opslagsystemen zoals bijvoorbeeld verrijdbare rekken of stellingen, dan kan je je opslagcapaciteit aanzienlijk verhogen. Op deze manier kan je je stock optimaal beheren en efficiënter aan orderpicking doen.
  • Denk nadien na over de omloopsnelheid van de producten die je opslaat. Zijn het producten die verkocht worden? Moeten ze erg toegankelijk zijn voor medewerkers? De artikelen die opgeslagen worden en het soort opslagsysteem moeten perfect op elkaar worden afgestemd.
  • Denk na over het kostenplaatje. Duurzaamheid en efficiëntie zijn hierbij key. Kies voor opslagsystemen die lang meegaan en die je in staat stellen je stock efficiënter te beheren.

Geef een reactie