Ontwikkeling

Wat is een vog en hoe vraag ik het aan?

Wat is een vog en hoe vraag ik het aan

© Pexels.com

Tegenwoordig heb je voor veel beroepen of vrijwilligerswerk een VOG nodig. Maar wat is dat nou precies: een VOG? In dit artikel vertellen we dit. Ook vertellen we je hoe je een VOG nou aanvraagt en wat dit kost. Lees vooral verder!

Wat is een VOG?

De eerste vraag die we gaan beantwoorden is: wat is een VOG? Een VOG is de afkorting van een Verklaring Omtrent Gedrag. Dit is een document waarin staat dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden die een probleem kunnen vormen voor het uitvoeren van je baan. Dit is vooral van belang bij beroepen waarbij je met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen werkt. Denk bijvoorbeeld aan een baan bij de bank of de overheid of de zorg. Vaak mag deze VOG niet ouder zijn dan twee maanden. De dienst Justis controleert deze gegevens.
Je hebt een VOG RP, dit is een VOG voor rechtspersonen (bedrijven) of een VOG NP (voor natuurlijke personen: gewone mensen met rechten en verplichtingen).

Hoe vraag je een VOG aan?

Het kan zijn dat jouw werkgever vraagt om een VOG. Maar hoe vraag je deze nou aan?

  • Je kan een digitaal VOG aanvragen. Je werkgever vult het online aanvraagformulier in. Jij, de werkgever, krijgt een mail van de dienst Justis met een code. Met deze code en je DigiD kun je inloggen bij de dienst Justis en de aanvraag controleren en betalen (via IDEAL). Binnen 1 tot 4 weken krijg je bericht van de dienst Justis of je een VOG krijgt of niet.
  • Een VOG kan ook schriftelijk aangevraagd worden. Dan moet jouw werkgever dat doen via de gemeente waar jij staat ingeschreven. Samen met jouw werkgever vul je het formulier in en dat geef je af bij het gemeentehuis. Daar betaal je ook de kosten voor de aanvraag. Ook hier krijg je binnen 1 tot 4 weken bericht van de dienst Justis.
  • Je kan ook een VOG aanvragen zonder werkgever, bijvoorbeeld als je ZZP’er bent. Ook hier geldt dat je het zowel digitaal als schriftelijk kan indienen, zoals hierboven vermeld.
© Pexels.com

Kosten voor een VOG

Maar wat kost het aanvragen van een VOG nou eigenlijk?

  • Een digitale aanvraag bij de dienst Justis kost 33,85 euro (BTW vrijgesteld).
  • Een schriftelijke aanvraag bij de dienst Justis kost 41,35 euro (BTW vrijgesteld). Dit is duurder omdat de gemeenteambtenaar de aanvraag moet controleren en doorsturen. Dit zijn extra handelingen.
  • Heb je een VOG nodig voor vrijwilligerswerk, dan zijn er geen kosten aan verbonden

Geef een reactie