Budget

Antwoord op de meest gestelde vragen rondom het opstellen en versturen van een laatste aanmaning

Antwoord op de meest gestelde vragen rondom het opstellen en versturen van een laatste aanmaning

© Pixabay.com

Als je factuur maar niet betaald wordt, dan kun je de desbetreffende persoon een laatste aanmaning sturen. In een laatste aanmaning verzoek je de persoon om alsnog te betalen en wel binnen de gestelde betalingstermijn. Maar een laatste aanmaning versturen luistert nauw en doet nog wel eens vragen oproepen. In dit artikel beantwoord Incassobureau Credifin de meest gestelde vragen rondom het versturen van een laatste aanmaning.

Is het sturen van een laatste aanmaning verplicht?

Bij consumentenvorderingen is het verplicht om een laatste aanmaning te versturen als je een gerechtelijke procedure bent gestart en aanspraak wilt maken op de incassokosten. Is de laatste aanmaning niet naar de klant verstuurd, dan worden de incassokosten afgewezen. Wil je geen aanspraak maken op de incassokosten, dan ben je niet verplicht om een laatste aanmaning te versturen. 

Wat zijn de eisen waar een laatste aanmaning aan dient te voldoen?

Een laatste aanmaning moet voldoen aan de eisen welke in de Wet Incassokosten zijn geregeld. Zo moet een laatste aanmaning de volgende informatie vermelden:

  • De hoofdsom
  • De betalingstermijn (tenminste 14 dagen)
  • De vermelding dat de betalingstermijn ingaat na ontvangst van de brief
  • Bedrag aan incassokosten indien tijdige betaling uitblijft
Antwoord op de meest gestelde vragen rondom het opstellen en versturen van een laatste aanmanin
© Pixabay.com

Kan een laatste aanmaning ook per e-mail verstuurd worden?

Een laatste aanmaning leent zich uitstekend om verstuurd te worden per e-mail. Het heeft zelfs voordelen ten opzichte van een brief. Zo wordt een e-mail door de rechter geacht op dezelfde dag ontvangen te zijn, terwijl een brief vaak 1 tot 3 dagen nodig heeft om bij de betreffende persoon te komen. Daarnaast kan een e-mail met een leesbevestiging worden verstuurd. Als de lezer de e-mail heeft ontvangen, dan heb je hier direct bewijs van.

Kan een incassobureau een laatste aanmaning versturen?

Zoals hierboven weergeven moet een laatste aanmaning aan verschillende eisen voldoen, wil de schuldeiser aanspraak kunnen maken op de incassokosten. Een klein foutje en dan is deze kans al gevlogen. Daarom kan het verstandig zijn om een laatste aanmaning door een incassobureau te laten versturen. Laat je een laatste aanmaning door een incassobureau versturen, dan weet je zeker dat de brief (of e-mail) voldoet aan de wettelijke eisen. Daarnaast scheelt het je tijd en energie, en dat voor maar een paar euro. Daarnaast maakt een brief van een incassobureau toch vaak net wat meer indruk. 

Hopelijk zijn al je vragen rondom het versturen van een laatste aanmaning nu beantwoord!

Geef een reactie