Budget

Snel betaalde facturen? Dat regel je zo

Snel betaalde facturen? Dat regel je zo

© Pexels.com

De kans is groot dat je weleens van factoring hebt gehoord. Het feit dat je het nog niet gebruikt, kan alleen maar betekenen dat factoring óf niet voor jouw bedrijf interessant is óf dat je de voordelen van factoring nog niet kent. Waarschijnlijk is het dat laatste. Factoring kan namelijk een hoop voor je bedrijf betekenen. In de eerste plaats zorgt factoring voor snelle betalingen van facturen. Maar factoring kent nog veel meer voordelen. In dit artikel zetten we alles over factoring op een rijtje en vertellen we wat de voordelen van het werken met een factoringmaatschappij zijn.

Wat is factoring en wat kost het?

Factoring is een alternatieve financieringsvorm. Dat zegt natuurlijk nog niet zo veel. Factoring is eigenlijk een manier om zo snel mogelijk je facturen te laten betalen. Dat doe je door je facturen aan een factoringmaatschappij te verkopen. De factoringmaatschappij betaalt je factuur binnen 24 uur. Eigenlijk kan het dus niet sneller. En dat is ook wel terecht, want na al het harde werk wil je natuurlijk zo snel mogelijk betaald worden. De kosten voor factoring worden slim en makkelijk afgehandeld via een factorfee. Deze factorfee wordt ingehouden op het bedrag dat de factoringmaatschappij betaalt voor je factuur. De factorfee wordt altijd berekend over het totale factuurbedrag en ligt over het algemeen tussen de 0,5% en de 5%. De hoogte van de factorfee hangt af van de omzet van je bedrijf. Factoring loont dus als je bedrijf een hogere omzet maakt. Hoe hoger de omzet, hoe lager de factorfee.

© Pexels.com

Wat zijn de voordelen van factoring?

Factoring zorgt vooral voor een betere cashflow van je bedrijf, doordat alle facturen razend snel betaald worden en je dit geld direct weer terug in je onderneming kunt stoppen. Zo groeit je bedrijf dus steeds sneller. Maar de betaling van facturen verloopt ook een stuk veiliger met factoring. De factoringmaatschappij checkt namelijk altijd eerst of een opdrachtgever wel kredietwaardig is. Dit zorgt er ook voor dat je bedrijf minder financiële risico’s oploopt. Factoring is er eigenlijk voor elk soort bedrijf, mits je bedrijf een grote debiteurenportefeuille heeft. Om factoring voordelig te laten zijn, moeten er namelijk genoeg facturen te versturen zijn. Maar ook voor MKB en zzp kan factoring uitkomst bieden. Je hebt namelijk verschillende soorten factoring, waaronder American factoring. Bij American factoring bepaalt het bedrijf zelf welke facturen er verkocht worden aan de factoringmaatschappij. De factorfee ligt iets hoger bij American factoring, dan bijvoorbeeld bij traditionele factoring. Deze laatste vorm van factoring is ideaal voor grotere bedrijven, omdat het hele debiteurenbeheer wordt overgedragen aan de factoringmaatschappij. Alle facturen worden dus verkocht. Daarom ligt hier de factorfee lager. Maar of je nu kiest voor factoring voor zzp, factoring voor MKB of factoring voor een groot bedrijf, het zal ervoor zorgen dat de cashflow verbetert en je bedrijf sneller door kan groeien.

Geef een reactie