Budget

Besparen op je lening? Zo doe je dat!

Besparen op je lening Zo doe je dat!

© Pixabay.com

Honderden euro’s besparen zonder iets in te hoeven leveren, klinkt bijna te mooi om waar te zijn of niet? Toch kunnen veel mensen veel geld besparen door simpelweg hun lening over te sluiten. De rentestand is historisch laag, en wie al een lening heeft lopen kan hier makkelijk van profiteren. Leningen oversluiten is echter niet altijd gratis. Of het voor jou gunstig om je lening over te sluiten hangt dus af van enkele factoren. Wil je ook goedkoop je lening oversluiten? Lees dan hieronder waar je op moet letten.  

Boete of oversluitkosten

Veel kredietverstrekkers rekenen een boete als je in één keer een persoonlijke lening aflost. Doordat je in één keer alles terugbetaalt loopt de kredietverstrekker immers inkomsten door rente mis, en de boete dient onder andere om deze gederfde inkomsten te compenseren. Daarnaast kan een kredietverstrekker ook oversluitkosten rekenen als je een lening oversluit. Of het gunstig is je lening over te sluiten hangt dus onder andere af van deze kosten. Laat je echter niet afschrikken door eventuele boetes. Een lage rente zorgt al snel voor een forse besparing en de kans is dus groot dat je ondanks de boete nog steeds geld bespaart door je lening over te sluiten.

Leningen samenvoegen

Over het algemeen wordt er voor kleine leningen hogere rente gerekend dan voor grotere bedragen. Indien je meerdere kleinere leningen hebt lopen kan het financieel gunstig zijn deze verschillende leningen samen te voegen. Daarnaast worden je financiën een stuk overzichtelijker als je slechts één lening hebt lopen.

Besparen op je lening Zo doe je dat
© Pixabay.com

Besparen met een korte looptijd

Leningen met een lange looptijd hebben vaak een lagere rente. Toch betekent dit niet dat leningen met een langere looptijd voordeliger zijn. Je betaalt immers voor een langere tijd rente over het geleende bedrag waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan bij een kortere lening. Wie zijn lening oversluit kan dus extra geld besparen door te kiezen voor een kortere looptijd. Op deze manier los je de lening sneller af en ben je in totaal minder geld kwijt aan rente. Benieuwd of je ook kan besparen door je lening over te sluiten? Doe dan de besparingscheck op geld.nl. Wie weet bespaar je straks honderden euro’s!

Geef een reactie