Ontwikkeling

Kortere werkdag?

Kortere werkdag

© Pixabay.com

We leven in een conformistische maatschappij. Dat is ook wel logisch, want als er geen conformisme zou zijn, was er natuurlijk ook geen maatschappij. Een maatschappij brengt ons veel voordelen, maar ook veel nadelen. In Nederland hebben we ooit afgesproken dat je gemiddeld 8 uur per dag moet werken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn bepaalde beroepen waarbij je ook niet-reguliere diensten moet draaien, maar uiteindelijk draait dat ook uit op 40 uur per week ongeveer. Klinkt leuk en aardig, maar sommige mensen vinden dit nog veel te veel. Je bent dan namelijk een groot deel van je leven aan het werk. En misschien vind je het werk wel helemaal niet leuk. Sterker nog: misschien vind jij je collega’s ook wel niet leuk. En toch zit je daar dan zo lang mee opgescheept. Wat kun je doen om je werkdag te verkorten? Lees hieronder praktische tips, zodat je je werkdag kunt verkorten terwijl je er financieel niet per se ver van achteruit hoeft te gaan.

Een goede methode is om als ZZP’er te gaan beginnen. Dit heeft veel voordelen, waardoor jij kortere werkdagen kunt hebben. Let wel: het is dan wel belangrijk om klein te blijven en niet te groot te worden. Anders moet je weer andere mensen managen en ben je alsnog de hele dag bezig. Maar hoe zorgt een ZZP-constructie er nu voor dat jij kunt genieten van kortere werkdagen? De eerste reden is dat je zelf je uren kunt invullen. Vaak heb je weliswaar wel opdrachten, en ook een deadline daarvoor, maar er zijn geen vaste uren die je daarvoor hoeft in te plannen. Je kunt ook prima s’ nachts werken als je daar behoefte aan hebt. Een ander voordeel is dat je ook een hoger uurtarief kunt vragen. Deze mag je namelijk zelf bepalen en je bent niet meer afhankelijk van het loon van je werkgever. Ook wat dat betreft is deze constructie dus zeer voordelig.

Werkdag
© Pixabay.com

0-urencontract

Heb je geen zin om als ZZP’er te gaan werken? Aan de ene kant is dat ook wel begrijpelijk. Als ZZP’er heb je namelijk veel administratie waar je ook rekening mee dient te houden. Bovendien kan het ook een onzeker bestaan zijn wanneer er geen opdrachten meer voor handen zijn. In dergelijke gevallen kun je dus besluiten om een 0-urencontract te nemen. Je werkt dan alleen wanneer ze je nodig hebben, of wanneer je zelf aangeeft te kunnen werken. Bij verschillende soorten beroepen is dat mogelijk. Denk daarbij aan de zorg, horeca en ga zo maar verder. Op die manier heb je meer speling en zit je niet vast in het 9 tot 5- bestaan.

Thuis werken

Tegenwoordig leven we in een digitale samenleving, waardoor er ook de mogelijkheid is om thuis te werken. Veel bedrijven bieden dit aan. Het heeft dan ook veel voordelen, aangezien het bedrijf dan geen reiskostenvergoeding hoeft te betalen. Ook is het voor de werknemer aangenaam. Deze is dan effectiever en kan zijn of haar hoofd even leegmaken. Ook die mogelijkheid is er natuurlijk.

Geef een reactie