Ontwikkeling

Een eigen zaak opstarten in Nederland: zo begin je eraan

Een eigen zaak opstarten in Nederland zo begin je eraan

© Pixabay.com

Wil jij een eigen zaak beginnen? Dan moet je verschillende stappen ondernemen. Lees in dit artikel de verschillende stappen.

Stap 1: oriëntatie

De eerste stap is om je te oriënteren op de markt. Voegt je bedrijf iets toe aan de hedendaagse markt en kun je echt iets nieuws bieden? Het is belangrijk om dit eerst af te vragen, alvorens je gaat besluiten of je wel of niet een eigen onderneming gaat beginnen. Anders verzet je heel veel werk voor niets. Lees je dus in op de markt en ontwikkel echt een missie en een visie. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn.

Stap 2: ondernemingsplan opstellen

Een eigen onderneming begint bij het opstellen van een ondernemingsplan. In dit plan staan veel verschillende zaken uitgewerkt. Enerzijds wordt hier de missie en visie uiteengezet, maar bij een ondernemingsplan is vooral het financiële aspect van belang. Alles in de wereld draait immers om geld. In je ondernemingsplan zet je uit wat je plannen zijn en hoe je dit gaat financieren. Een ondernemingsplan is niet alleen handig voor jezelf, om zo zicht te krijgen op je eigen financiële inzicht. Maar ook voor de kredietverstrekking wordt vaak een ondernemingsplan geëist. Ben je economisch aangelegd? Dan kun je zelf een ondernemingsplan gaan schrijven. Lukt je dit echter niet, dan is het verstandiger om dit uit te besteden. Voor enkele honderden euro’s kun je al worden voorzien van een goed ondernemingsplan.

Eigen zaak
© Pexels.com

Stap 3: inschrijven bij de KvK

Is alles goed voorbereid? Dan kun je je inschrijven bij de KvK in je regio. Dit is spannend, want dit is het moment dat je bedrijf officieel wordt! Hartstikke leuk natuurlijk, want dan kun je jezelf eindelijk officieel ondernemer noemen. Maar ook voor de KvK moet je je voorbereiden. Allereerst moet je namelijk nagaan wat je inschrijfvorm zal zijn. De meeste ZZP’ers kiezen voor een eenmanszaak. Dit is ook de eenvoudigste manier van inschrijven, waarbij alle verantwoordelijkheden van de onderneming bij jou ligt. Voor de inschrijving kun je een afspraak inplannen bij de KvK. Het is belangrijk dat je deze goed voorbereid, want soms kunnen er pittige vragen worden gesteld. Een pitch voorbereiden kan dus verstandig zijn en lever ook zoveel mogelijk gegevens aan als nodig is.

Stap 4: belastingdienst en BTW

Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK, dan krijg je gelijk een Btw-nummer mee van de belastingdienst. Deze heb je nodig wanneer je btw-plichtig bent, want dan ben je verplicht om aangifte te doen. Meestal gebeurt dit per kwartaal. Maar bij kleine ondernemingen is dit soms ook per jaar, en bij grote ondernemingen juist weer per maand. Lever je diensten of goederen die vrijgesteld zijn van de btw? In die gevallen heb je gelukkig geen btw-plicht en dat kan voordelig zijn. Ook zijn er verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken.

Stap 5: boekhouder zoeken

Ook is het verstandig om een boekhouder in dienst te nemen. Deze kan je helpen met inzicht bieden in de financiële gegevens. Op die manier weet je zeker dat je goed bent voorbereid en heb je altijd inzicht op je financiële situatie.

Geef een reactie