Budget

Verzekering afsluiten: waar je op moet letten

Verzekering afsluiten waar je op moet letten

© Pixabay.com

In veel situaties is het relevant om een verzekering af te sluiten en in veel situaties ook weer niet. Sommige verzekeringen zijn overigens verplicht en die moet je altijd afsluiten. Dan hebben we het over de zorgverzekering, werknemersverzekering en, indien je in het bezit bent van een motorvoertuig, de WA-verzekering. Daarnaast zijn er nog verzekeringen die soms erg handig zijn. Denk daarbij aan een particuliere wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Breek je bijvoorbeeld ergens een antieke vaas? In die gevallen kun je dan gebruikmaken van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze vergoed dit dan voor je. Een inboedelverzekering is soms relevant om af te sluiten. Woon je in een studentenkamer en heb je voor de rest geen waardevolle spullen? In dat geval is het niet zo relevant om een inboedelverzekering af te sluiten, want dan is het de moeite niet waard. Heb je echter zeer veel kostbare spullen? Dan is het wel aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Maar bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen.

De polisvoorwaarden

De polisvoorwaarde is een lijst met alle voorwaarden die bij de verzekering komen kijken. Het probleem daarmee: de polisvoorwaarden zijn zeer uitgebreid en tellen soms wel honderden pagina’s. De gemiddelde burger leest dit natuurlijk niet. Dat is in beginsel ook geen probleem, totdat ineens achteraf blijkt dat ze niet uitkeren en ze je op de polisvoorwaarden wijzen. Om die reden is het bij grote verzekeringen, zoals opstalverzekeringen en dergelijke, aan te raden om toch de polisvoorwaarden door te nemen. Natuurlijk hoef je niet alles helemaal door te lezen, maar wel de belangrijkste segmenten. De belangrijkste pagina’s van de polisvoorwaarden zijn de zogenaamde uitsluitingsredenen. Hier wordt aangegeven in welke situaties de verzekeraar niet uitkeert. Het is verstandig om dat van te voren te weten, zodat je achteraf niet voor verassingen kom te staan.

Verzekering
© Pixabay.com

Is er schade? Verzamel zoveel mogelijk bewijzen

Is er schade en weet je zeker dat je dit uitgekeerd kunt krijgen? Het is dan alsnog belangrijk om zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen. Zeker als het om grote bedragen gaat, dan zal de verzekeringsmaatschappij een grootschalig onderzoek starten om na te gaan of ze wel uit moeten keren. Als je dan niet genoeg bewijzen hebt, dan kan dit nog wel eens een lastig gevecht worden. Daarom is het verzamelen van bewijs ook heel belangrijk. Zeker bij kwesties waarbij het lastig is om het te onderzoeken. Als er bijvoorbeeld duidelijk een inbraak is geweest en je hebt de politie gebeld, dan hoef je niet zoveel te bewijzen. Maar is er bijvoorbeeld brandstichting geweest? Dan moet je dit dus wel kunnen bewijzen. Want het zou ook kunnen dat je de brand zelf hebt aangestoken. Het is dan belangrijk om na te gaan of je een alibi hebt en dergelijke. Of dat de oorzaak van de brandstichting kan worden achterhaald.

Conclusie

Een verzekering afsluiten is in veel situaties verstandig, maar niet altijd. Bovendien moet je altijd goed onderzoek doen, voordat je een verzekering afsluit. Zodat je zeker weet dat je wel goed verzekerd bent. Anders zit je straks voor niks premies te betalen, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Lees altijd de zogenaamde kleine lettertjes.

Geef een reactie