Budget

Vind je weg in de verzekeringswereld

Vind je weg in de verzekeringswereld

© Pixabay.com

Je kan je in Nederland voor vanalles verzekeren. De ziektekostenverzekering is bij iedereen wel bekend, maar er zijn talloze andere zaken waarvoor je je kan verzekeren. Wist je bijvoorbeeld dat er ook een regenverzekering is? Bij het boeken van een vakantie wordt gevraagd of je een annuleringsverzekering wil afsluiten. Bij je fiets of je smartphone wordt gevraagd of je deze wilt verzekeren. Welke zijn in Nederland nu eigenlijk verplicht en welke zijn daarnaast nog verstandig om te hebben?
Ze bieden bescherming tegen risico’s die je je niet kunt veroorloven. Als je zelf je ziekenhuisopname zou moeten betalen, zou dat een prijzige bedoening worden.

Verplichte verzekeringen

In Nederland is iedereen die 18 jaar en ouder is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Je bent daarmee verzekerd voor zorgkosten van huisarts, ziekenhuis en medicijnen. Als je in het bezit bent van een motorvoertuig, dus een auto, motor of brommer, dan ben je verplicht een WA-verzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. Schade die je bij een ander maakt met je motorvoertuig is hiermee verzekerd. Als je een eigen huis hebt, komt hier vaak nog een andere verplichting om de hoek kijken en dat is een overlijdensrisicoverzekering. Een hypotheekverstrekker stelt dit vaak als voorwaarde bij het verstrekken van een hypotheek. Als jij komt te overlijden voordat de hypotheek is afgelost zijn ze er daarmee wel van verzekerd dat de hypotheek ook na je overlijden wordt afgelost. Ook een opstalverzekering wordt bij een koophuis vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Je bent dan verzekerd voor bijvoorbeeld brand- en stormschade aan je huis. Naast de verplichte verzekeringen is er een aantal die niet verplicht zijn, maar waarvan het wel verstandig is om ze af te sluiten.

Verzekeringswereld
© Pixabay.com

Niet verplicht, wel verstandig

Of je nu een huurhuis of een koophuis hebt, dat maakt geen verschil. Voor beide is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je de losse spullen in je huis. Een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is ook een aanrader. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Dit is wat anders dan een WA-verzekering voor motorvoertuigen, waarbij het gaat om de schade die je met je motorvoertuig bij een ander hebt veroorzaakt. Als je zelfstandig ondernemer bent, is het ook verstandig om te kijken naar de wijze van verzekeren in samenhang met je ondernemerschap. Als je in loondienst bent en arbeidsongeschikt raakt, krijg je een uitkering. Dat is voor een zelfstandig ondernemer niet het geval. Het is daarom goed om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Eventueel kan je ook nog denken aan een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je gewone AVP dekt namelijk geen schade die is ontstaan in een werksituatie.

Voorkom oververzekering

Neem je verzekeringspolissen regelmatig onder de loep. Vergelijk in ieder geval elk jaar zorgverzekeringen met elkaar. De dekking voor ziektekosten is bij de basisverzekering hetzelfde, maar de premies tussen de verschillende verzekeraars kunnen enorm verschillen. Zorg dat je niet oververzekerd bent. Leg je polissen naast elkaar en ga na of verschillende polissen hetzelfde dekken. Voorkom ook onnodig verzekeren.

  1. Wouter

    Alles draait om verzekering maar niet om veiligheid

Geef een reactie