Budget

Wat doe je in geval van schade?

Wat doe je in geval van schade

© Pixabay.com

Heb je een schadegeval met je auto? Dat is vervelend, maar dat kan natuurlijk gebeuren. Of je de schade vergoed krijgt, is enerzijds afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt. In dit artikel zullen de verschillende verzekeringen eerst worden benoemd en vervolgens wat je het beste kunt doen bij een schadegeval met je auto.

WA-verzekering

Heb je in Nederland een auto op je naam? In die gevallen ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. De WA-verzekering is de basisverzekering van de auto en die verzekert je enkel tegen schade van de ander. Dit wordt dan ook wettelijke aansprakelijkheid genoemd. Let wel: hier zijn verschillende uitzonderingen op. Als je bijvoorbeeld met drank achter het stuur hebt gezeten, dan wordt het in de regel niet altijd vergoed. Hier hoef je alleen aanspraak op te maken als je schade hebt veroorzaakt door jouw eigen toedoen. Heeft iemand anders schade aan jouw auto berokkend? In die gevallen moet de tegenpartij het aan jou vergoeden in plaats van andersom.

WA en Casco

Je kunt ook WA en Casco zijn verzekerd. In die gevallen ben je ook verzekerd voor je eigen schade. Ook als blijkt dat de schade je eigen fout is geweest. Je zult natuurlijk wel begrijpen dat deze verzekering een stuk duurder is dan enkel een WA-verzekering. Veel mensen, vooral als ze auto’s hebben die weinig waard zijn, sluiten enkel een WA-verzekering af. Dit komt omdat de kans groot dat is dat je je al snel gaat oververzekeren.

Wat moet je doen als er schade is?

Is er schade, dan moet je de volgende stappen ondernemen om het zo snel mogelijk op te lossen.

Schade
© Pixabay.com

Stap 1: politie bellen

Veel mensen denken dat je bij een aanrijding altijd de politie moet bellen. Dit is echter een misvatting. In principe zijn er twee situaties waarbij je altijd de politie moet bellen. Enerzijds wanneer schade is van letsel. Dan komen de hulpdiensten vaak, om te kijken of er wat ernstigs aan de hand is. Of als de botsing ervoor heeft gezorgd dat de weg is geblokkeerd. Ook in die gevallen moet je de politie bellen.

Stap 2: schadeformulier invullen

Is er sprake van een aanrijding met een persoon, voertuig, object, dier of wat dan ook? In die gevallen moet je altijd een schadeformulier invullen. Het is belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt ingevuld, omdat de situatie je dan nog het beste bijstaat. Alle informatie zit dan nog in je hoofd. Later is de kans een stuk groter dat je bepaalde zaken vergeet en dat wil je natuurlijk niet. Let wel: niet in alle situaties hoef je per se een schadeformulier in te vullen. Het is bijvoorbeeld niet noodzakelijk bij diefstal, schade bij weersomstandigheden en ga zo maar verder. In principe alleen als het gaat om een aanrijding, of als er sprake is van een vorm vandalisme.

Stap 3: indienen bij verzekering

Nadat het schadeformulier is ingevuld, moet je dit natuurlijk indienen bij de verzekering. Vervolgens krijg je vanzelf bericht en kun je weinig meer doen.

Geef een reactie