Mobiliteit

Met de trein naar België

Met de trein naar België

© Pixabay.com

Ben je van plan een weekendje naar België te gaan en te genieten van één van de meest gezellige steden van het land? Neem dan de trein! Vanuit Nederland kun je namelijk heel makkelijk per trein naar België reizen. Je kunt een trein van de Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen die je tot aan Brussel Zaventem (het vliegveld) kan brengen. Je passeert in België ook de Vlaamse hippe stad Antwerpen. De reis naar België is makkelijk en indien je deze online en op tijd boekt kun je ook gebruik maken van leuke kortingen en acties. Eenmaal in België aangekomen kun je ook heel makkelijk met de trein reizen. Daar vertellen we je graag meer over.

Met de trein reizen in België
België heeft haar eigen spoorwegennet genaamd de NMBS. Deze afkorting staat voor Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Het Belgische spoorwegennet is net zoals het Nederlandse spoorwegennet goed geregeld. Echter vinden er in België wel vaker stakingen plaats dus wanneer je van plan bent om in België met de trein te reizen, hou dan goed de website van de NMBS in de gaten. Op www.nmbs.be kun je alle updates zien omtrent de stakingen. Ook kan je op de website de actuele treintijden checken.
De meeste treinen rijden tot 12 uur ‘s nachts. Echter zijn er enkele nachttreinen van en naar de grote steden. Ook kun je het vliegveld Zaventem bijna de gehele dag bereiken, ook in de nachtelijke uurtjes.

Nieuwsbrief NMBS
Ga je binnenkort naar België, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de NMBS. Je ontvangt wekelijks een mail met de laatste updates en leuke nieuwtjes. Zo worden er vaak witacties georganiseerd waarbij je een treinticket van/naar België kunt winnen. Ook worden er soms hotelovernachtingen weggegeven of kun je een kortingscode scoren waarbij je een overnachting, treinticket of activiteit met korting kunt boeken.

Trein
© Pexels.com

Geen OV chipkaart
In België kennen ze het gebruik van de OV chipkaart nog niet. Reis je van Nederland naar België zorg er dan voor dat je in de laatste halte binnen Nederland, vaak is dit Breda of Roosendaal uitchecken en een geldig vervoersbewijs hebt van de Nederlandse grens naar je bestemming in België. Reis je enkel binnen België dan heb je verschillende opties. Je kan je treinkaartje online kopen en deze downloaden in de app, je kunt een treinkaartje uit de automaat halen of je haalt een ‘strippenkaart’. Dit is nog een heel ouderwets systeem waarbij je zelf per reis noteert van welk station naar welk station je reist. Je moet dit noteren voordat je op de trein stapt. Als je gecontroleerd wordt en je hebt wel een strippenkaart maar je hebt je reis niet genoteerd kun je een boete krijgen.

Kies een reisproduct dat bij je past
Er zijn verschillende reisproducten. Kijk daarom eerst goed op de website om te zien welke het beste bij je past. Je hebt bijvoorbeeld dagretours maar ook weekend retours. Ga je een weekend weg dan is een weekendretour veel voordeliger dan een dagretour. Ook zijn er producten die aansluiten op je leeftijd. Ben je nog onder de 26 jaar, dan heb je veel geluk. Vaak zijn er acties, vooral in de schoolvakanties, waarbij jongeren tot 26 jaar onbeperkt kunnen reizen door het hele land voor een vast laag tarief. Dit is niet enkel geldig voor Belgische jongeren, maar voor iedereen.

Kijk daarom snel op de website van het Belgische Spoorwegennet om te kijken of er een product is dat speciaal bij jou past.

Geef een reactie