Budget

Wat je moet weten over hypotheken en de hypotheekrente

Wat je moet weten over hypotheken en de hypotheekrente

© Pixabay.com

De meesten van ons gaan op enig moment in het leven een hypotheek afsluiten of komen in elk geval voor de keuze te staan om dit eventueel te doen. Het is daarom voor iedereen handig om te weten wat een hypotheek precies is, welke mogelijkheden je hebt, hoeveel je ongeveer zou kunnen lenen en hoe het zit met de rente. Hieronder kijken we naar de basis van de hypotheek, zodat jij voortaan weet wat het is en hoe het zit met de verschillende opties en mogelijkheden.

De hypotheek

We beginnen met de basis. Een hypotheek wordt voluit hypothecaire lening genoemd en wordt gebruikt om een huis te kunnen kopen. Diezelfde woning geldt hierbij als onderpand voor de hypotheekverstrekker. Het onderpand is de hypotheek, vandaar dat hypothecaire lening officieel gezien een betere naam is voor de lening die je afsluit. Je leent een bepaald bedrag bij een bank om een huis te kunnen kopen. Je spreekt een termijn af waarin je het bedrag terug moet betalen, net als het rentepercentage. Hieruit volgen dan maandelijkse kosten, die gedeeltelijk bestaan uit rente en gedeeltelijk uit aflossing. Hoe die verdeling precies is, hangt onder andere af van de hypotheekvorm die je kiest. Hierover verderop meer. De meeste hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dit is natuurlijk een hele belangrijke vraag als je aan het kijken bent om zelf een huis te kopen. Hoeveel hypotheek je kan krijgen hangt uiteraard vooral af van het inkomen van jezelf en je eventuele partner. Je kan dit via veel verschillende manieren heel makkelijk berekenen. Als je het precies wil weten kun je het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Het is tegenwoordig zo dat je maximaal de waarde van een huis mag lenen. Alle bijkomende kosten moeten dus met geld dat je al had worden betaald. Dit is ook de reden dat je altijd moet sparen voordat je een huis kunt kopen, want met een hypotheek alleen kom je er dus niet. Deze bijkomende kosten bestaan bijvoorbeeld uit notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten zijn gemiddeld rond de 6% van het aankoopbedrag van de woning. Stel dat je een huis van 250.000 euro wil kopen moet je dus minimaal 15.000 euro aan spaargeld hebben. Ook al zou je op basis van je inkomen een hypotheek van 280.000 euro kunnen krijgen, dan nog mag je in dit geval maximaal 250.000 euro lenen.

Wat je moet weten over hypotheken en de hypotheekrent
© Pixabay.com

Verschillende hypotheken

In Nederland bestaan verschillende hypotheekvormen. Bij elke hypotheek zijn de maandlasten, rentebetaling en aflossing verschillend. Tegenwoordig zijn de meest gebruikte vormen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de eerste heb je in het begin lage netto lasten per maand, die later oplopen. Bij de tweede vorm is het precies andersom, daar begin je met hoge netto lasten die steeds minder worden. Je kan een hypotheek soms vervroegd aflossen, of deels. Hier zitten wel vaak voorwaarden aan verbonden.

Hypotheekrente

Belangrijk onderdeel van de hypotheek is de hypotheekrente. Het is belangrijk om goed te kijken naar het meest voordelige rentepercentage. Je kan dit makkelijk vergelijken. Hier aandacht aan besteden kan je veel geld besparen. Het afsluiten van een hypotheek brengt ook nog een belastingvoordeel met zich mee, zeker ten opzichte van huren. De rente over je hypotheek is een aftrekpost bij je inkomen. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen lager en betaal je dus elke maand minder belasting.

Geef een reactie