Actua

3 Tips bij de keuze van een energieleverancier

3 Tips bij de keuze van een energieleverancier

© Pixabay.com

Iedereen wil natuurlijk zo laag mogelijke energiekosten hebben. Waar let je op, zodat je de beste energieleverancier voor jouw woning krijgt? Lees hieronder enkele tips.

Tip 1: tarieven vergelijken

Het begint natuurlijk allemaal met het vergelijken van de tarieven van de verschillende energieleveranciers. Dit klinkt simpel, maar er zijn zoveel bedrijven die energie leveren dat dit soms lastiger kan zijn dan veel mensen denken. Het kan namelijk veel werk zijn om al deze energieleveranciers bij langs te gaan. Maar gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende vergelijkingssites waar je gebruik van kunt maken. Dit zijn websites waarin de tarieven van alle energieleveranciers naast elkaar worden gezet. Jij als consument kunt dan op basis van dit overzicht al snel zien welke energieleverancier het beste tarief heeft. Let er wel op dat je altijd naar onafhankelijke website gaat die de energiekosten vergelijken. Anders kan het zijn dat de vergelijkingswebsite niet helemaal eerlijk is. Dat er bijvoorbeeld een bepaalde energieleverancier wordt voorgetrokken.

Tip 2: voorwaarden lezen

Het is ook altijd belangrijk om de voorwaarden te lezen. Bij een energieleverancier is het namelijk vaak zo dat de goedkope prijs zeer breed naar voren wordt gehaald, maar dat tegelijkertijd de voorwaarden met erg kleine lettertjes zijn beschreven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het maar een bepaalde actie is en dat je een maand later alsnog meer geld moet betalen. Voordat je een energiecontract afsluit moet je dus altijd goed oppassen en alles volledig laten lezen. Ben je zelf niet kundig wat dit betreft, dan is het verstandiger om het uit te besteden en het bijvoorbeeld aan iemand anders te laten lezen.

Energieleverancier
© Pixabay.com

Tip 3: keuze wat betreft contract

Wat betreft het contract zijn er verschillende keuzes waar je gebruik van kunt maken. Het ene contract heeft weer voordelen en nadelen tegenover een ander contract. Laten we de belangrijkste contracten maar even behandelen, zodat je een duidelijk overzicht krijgt. Je kunt kiezen voor een energiecontract voor onbepaalde tijd. Het voordeel van dit contract is dat je kunt overstappen wanneer je wil. Kom je dus een betere aanbieding tegen, dan is overstappen geen enkel probleem. Het nadeel is echter dat je bij een onbepaald contract vaak niet kunt profiteren van kortingen of aanbiedingen. Daarvoor is het namelijk vaak vereist om toch een contract voor bepaalde tijd af te sluiten. Zodat je niet na een maand al kunt overstappen.

Met een energiecontract voor bepaalde tijd kun wel profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen. Bovendien wordt er ook een vast bedrag afgesproken en je weet dus altijd waar je financieel aan toe bent. Het grootste nadeel is natuurlijk wel dat je voor deze bepaalde tijd aan het contract vastzit. Komt dus ergens anders een aantrekkelijk contract vrij? Dan kun je niet overstappen in deze specifieke periode. Ook bestaan er nog verschillen wat betreft de tarieven. Je hebt energiecontracten met variabele tarieven, vaste tarieven en ook dynamische tarieven. Er zijn dus veel mogelijkheden, maar probeer altijd na te gaan wat het beste bij je past. Waar haal jij het meest profijt uit met je energiecontract?

Geef een reactie