Actua

Welke verzekeringen zijn er voor zzp’ers?

Welke verzekeringen zijn er voor zzp'ers

© Pixabay.com

Ondernemen is onlosmakelijk verbonden met risico’s nemen, maar dat betekent niet dat je deze niet kan beperken. Jezelf zakelijk verzekeren is dan ook verstandig, maar aan welke verzekeringen heb je écht iets? We zetten de belangrijkste voor je op een rij, waaronder een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

1. Rechtsbijstandverzekering

Elke zzp’er heeft zo zijn eigen beroepsrisico’s, maar met een juridisch conflict kun je in haast elke branche wel te maken krijgen. Misschien heb je te maken met een klant die niet wil of kan betalen. Of misschien heeft een leverancier producten van slechte kwaliteit bezorgd en wil jij je kosten claimen. Met welk juridisch probleem je ook zit: een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers kan je helpen. Hiermee beschik je namelijk over een complete incassoservice en hulp bij conflicten over bijvoorbeeld je bedrijfsruimte, leveranciers, klanten of afnemers. Ook worden je belangrijke documenten, zoals arbeidsovereenkomsten of leveringsvoorwaarden, vooraf door een jurist gecheckt zodat je zeker weet dat het snor zit met je papieren.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een inkomen, óók als je door een ongeval, ziekte, zwangerschap of mentale klachten niet kan werken. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers hartstikke handig: hiermee zorg je dat je in zo’n situatie niet zonder inkomen komt te zitten. Deze verzekering keert namelijk tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen uit. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar.

Tip: Zit je bij een broodfonds? Weet dan dat dit alleen de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid dekt. Sluit aanvullend een arbeidsongeschiktheidsverzekering met twee jaar wachttijd af, zodat je ook bij langdurige ziekte een inkomen hebt.

Welke verzekeringen zijn er voor zzp'er
© Pixabay.com

3. Zakelijke autoverzekering

Als je je personenauto voor zakelijke ritten gebruikt, zoals klantbezoek of het vervoeren van zakelijke goederen, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Hiermee ben je onder werktijd verzekerd tegen schade. Maar ook tijdens privégebruik of als iemand anders af en toe in je auto rijdt ben je verzekerd.

Tip: Voor het verzekeren van een bestelauto of vrachtwagen heb je een bedrijfsautoverzekering nodig. Gebruik je je personenauto alleen voor woon-werkverkeer? Dan is een particuliere autoverzekering voldoende.

4. Zakelijke aansprakelijkheid

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die je per ongeluk tijdens werktijd veroorzaakt. Als iemand bijvoorbeeld over je verlengsnoer struikelt en letsel oploopt. Of als je een laptop van een klant omstoot en deze beschadigd raakt. Vergis je niet: de kosten kunnen al snel oplopen in de honderdduizenden euro’s, vooral in het geval van letsel. Zo’n rekening betaal je vaak niet zomaar even uit eigen zak. Een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is daarom geen overbodige luxe. Hiermee ben je financieel verzekerd tegen de schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt tijdens werk.

Tip: Heb je een beroep waarbij je vermogensschade aan een opdrachtgever of klant kan veroorzaken? Bijvoorbeeld door het geven van verkeerd financieel advies of het schenden van intellectuele eigendomsrechten? Weet dan dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering deze schadepost niet dekt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering doet dat wel.

Geef een reactie