Na acht maanden mogen we wel duidelijk stellen dat de Covid-crisis niet alleen een gezondheidscrisis is, maar ook een economische. De verschillende lockdowns in 2020 hebben ervoor gezorgd dat heel wat bedrijven en zaken hun deuren moeten sluiten voor klanten. Iedere werkgever weet dat zijn personeel een van de grootste kosten is van zijn onderneming. Maar hoe verlaag je deze om faillissement te voorkomen?
Tip 1: Verminder loon voor een bepaalde duur
Geen enkele werknemer zou in normale omstandigheden akkoord zijn met een loonsverlaging. Maar wanneer een werknemer moet kiezen tussen een lager loon voor een bepaalde periode of het faillissement van het bedrijf waardoor hij helemaal zonder werk komt te zitten, dan liggen de kaarten even anders. Je kunt met je werknemers een overeenkomst sluiten waarbij ze tijdelijk minder loon ontvangen voor zolang er weinig tot geen werk is en waarbij je dit later compenseert wanneer het weer betere tijden zijn.
Tip 2: Vraag je werknemers nu hun verlof op te nemen
Dit advies zal er niet voor gaan zorgen dat de loonkosten van de werkgever lager zullen liggen, maar het zorgt er wel voor dat je eens je zaak of bedrijf terug open mag je op volle sterkte aan de slag kan. Hierdoor zal je productie dicht bij zijn maximale rendement aanleunen.
Tip 3: Laat je werknemers overuren opnemen
Hoewel de meeste werknemers wellicht verkiezen om hun overuren uit te laten betalen, kun je hen aanmoedigen om deze op te nemen tijdens de lockdown periode. Op deze manier kunnen ze tijd spenderen met hun familie op een moment dat voor jouw bedrijf goed uitkomt. Op de lange termijn zorgt dit voor het wegvallen van heel wat overuren die je niet zal moeten uitbetalen en dus een verlaging van de loonkosten.
Tip 4: Geef je beste medewerkers een vast contract
Sinds het begin van dit jaar zijn de kosten voor de werkgever lager wanneer het gaat om contracten van vaste werknemers dan wanneer het gaat om tijdelijke krachten. In totaal gaat het soms tot een verschil van zo´n 5 procent. Daarom kan het interessant zijn om je beste medewerkers een vast contract aan te bieden. Niet alleen verlaagt dit jouw loonkosten, maar je werknemers zullen het gebaar van vertrouwen ook erg appreciëren.
Tip 5: Verlaag je eigen salaris
Normaal gezien ben je als werkgever gebonden aan een bepaald salaris dat je jezelf moet uitbetalen. Omdat dit jaar een uitzonderlijk jaar is, heeft de regering hier enkele versoepelingen voor aangemaakt. Zo is het mogelijk om jezelf een lager salaris uit te betalen om de kosten van je bedrijf binnen de perken te houden. Nadien zal je wel bij de belastingdienst moeten kunnen aantonen dat je effectief minder omzet hebt gedraaid en dat dit de reden is voor de verlaging van je eigen loon.
Geef een reactie