Ontwikkeling

Kies een studierichting die bij je past

Kies een studierichting die bij je past

© Pixabay.com

Je bent bijna klaar met je school of studie en nu moet je op zoek naar een vervolgopleiding. Er is zoveel keus, dat dit ook verlammend kan werken. Waar moet je beginnen en hoe weet je nu of je de juiste keus hebt gemaakt?

Open dagen

Een open dag is een goede eerste kennismaking met een studie. Bekijk van tevoren de website en zoek de studierichtingen op die je interessant lijken. Vaak zijn er ook online informatiefolders beschikbaar. Bij een open dag kan je de sfeer van het opleidingsinstituut proeven. Het kan je helpen als je nog twijfelt in welke stad je een opleiding wilt volgen, maar een open dag helpt je ook als je nog niet zo ver bent in je keuzeproces. Bedenk ook van tevoren een aantal vragen die je beantwoord wil hebben na afloop van je bezoek.

Kijk rond in je omgeving

Vraag mensen met banen die jou interessant lijken, wat voor studie ze hebben gedaan en vraag eventueel of je een dagje mee kan lopen. Misschien lijkt de studie je wel heel interessant, maar vind je de functie waarvoor je wordt opgeleid helemaal niet zo leuk.

Studiekeuzetest

Als je niet zo duidelijk voor ogen hebt, wat je nu precies wilt doen, kan een studiekeuzetest je helpen om hier inzicht in te krijgen. Online kan je verschillende testen doen. Je krijgt inzicht in je passies en talenten. Dat is tenslotte de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Na het invullen van zo’n test krijg je een overzicht van mogelijke opleidingen die passen bij jouw interesses en talenten.

Studierichting
© Pexels.com

Een tussenjaar

Als je echt nog geen keuze kan maken, kan je ook kiezen voor een tussenjaar. Je neemt hierdoor wat meer tijd en ruimte om je keus te maken, te reizen en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Als je van tevoren geen vaste plannen hebt, kan een tussenjaar zomaar voorbij vliegen zonder dat je verder bent gekomen in je keuzeproces. Het is daarom goed om van tevoren te bedenken hoe je dat tussenjaar nuttig kan besteden, zodat het je ook helpt om uiteindelijk een goede keus voor een studierichting te maken. Bedenk van tevoren of je gaat voor avontuur, vrijwilligerswerk wilt doen of bijvoorbeeld een taal wilt leren en bedenk ook welke stappen je moet nemen om deze plannen waar te maken. Zo kan je na een zinvol tussenjaar aan de studie van je keuze beginnen.

Blijf bij jezelf

Je omgeving vindt vast vanalles van jouw studiekeuze. Het is heel fijn om hulp te krijgen tijdens jouw keuzeproces, maar het gaat om jouw toekomst. Blijf bij jezelf en laat je niet teveel beïnvloeden door je omgeving.

Of je de juiste keus gemaakt hebt, weet je nooit zeker. Met deze tips heb je in ieder geval wel goed voorbereid een keus gemaakt. Bedenk ten slotte ook dat studiekeuzes niet definitief zijn. Na 25 jaar is 75% van de werkende mensen niet meer werkzaam in de branche waarvoor ze oorspronkelijk studeerden. Veel succes!

Geef een reactie