Budget

Wat doet een gerechtsdeurwaarder precies?

© Pixabay.com

Eigen bedrijf

Als u een eigen bedrijf heeft dan voert u werkzaamheden uit in opdracht van uw opdrachtgever, van uw klant dus.
Voor deze werkzaamheden stelt u vervolgens een factuur op. Deze wordt opgestuurd naar uw klant. Deze klant wordt daarmee een debiteur. Een debiteur is iemand waarvan u nog geld tegoed heeft.

Tegenwoordig staat op de facturen die verstuurd worden vaak een betalingstermijn. Bijvoorbeeld, als u binnen twee weken na dagtekening van deze factuur betaald ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag. Dit wordt gedaan om de debiteuren te stimuleren zo spoedig mogelijk te betalen. Dit voorkomt dat u als ondernemer lang moet wachten op uw geld en hierdoor in de problemen kunt komen.

Bij de kleinere bedrijven zien we vaak nog veel coulance richting de debiteuren. Het is dan vaak ook ons kent ons in dit wereldje. Daar wordt meestal minder gewerkt met de genoemde betalingstermijnen. Maar dit kan wel vervelende situaties opleveren als het echt lang gaat duren voor een factuur voldaan wordt. In het ergste geval kan het leiden tot een faillissement.

Als u als ondernemer nou ook te maken heeft met debiteuren die maar niet betalen, ook niet na ze een aantal keer hierop aangesproken te hebben, kunt u maatregelen treffen en een invorderingsbedrijf vragen.

Deurwaarder inschakelen

U kunt in bovengenoemde situatie een deurwaarder inschakelen. Deze deurwaarder gaat met een dagvaarding naar uw debiteur. In deze dagvaarding wordt de desbetreffende klant gemaand naar de rechtbank te komen op een bepaalde datum met tijdstip.
De deurwaarder maakt een officieel rapport op waarin verslag wordt gedaan van het bezoek. Ook wordt hierin opgenomen dat de debiteur de dagvaarding heeft ontvangen. Hij kan dan later niet ontkennen.

Betaald een debiteur vervolgens nog niet dan kan een deurwaarder in opdracht van u beslag leggen op zaken als bankrekeningen, gebouwen, gereedschap en inboedel van deze klant.

Als de uitspraak van de rechter is dat de klant u moet betalen, dan kan de deurwaarder ook overgaan tot verkoop van bezittingen van de debiteur. Zo kan de deurwaarder dus bijvoorbeeld een bedrijfspand of een auto van deze klant verkopen. Uit de opbrengst kan dan de openstaande factuur bij u voldaan worden.

Het is natuurlijk nooit prettig om op deze manier zaken te doen, maar soms kunt u niet anders als ondernemer. Stelt u zich eens voor dat u bijvoorbeeld aan uw leverancier van grondstoffen nog 50.000 euro moet betalen. Maar u heeft nog maar 30.000 cash flow. U komt dan 20.000 euro te kort. Tegelijkertijd heeft u nog 35.000 euro open staan bij uw klant of klanten. Als deze klanten dan al ruim over de betalingstermijn zijn gegaan dan zit u echt te springen om dit geld. Betaald u uw leverancier niet, dan krijgt u juist een deurwaarder aan de deur.

© Pixabay.com

Gerechtsdeurwaarder den Haag

Bent u als ondernemer bijvoorbeeld in Den Haag gevestigd en wilt u een deurwaarder inschakelen uit uw eigen vestigingsplaats? Dat kan.

Kijkt u dan eens op gerechtsdeurwaarder Den Haag. Hier vindt u gedegen advies over wat u kunt doen in het geval u een debiteur heeft die langdurig niet betaald.

Geef een reactie