Leven

Zo kies je de beste notaris

Zo kies je de beste notaris

© Pixabay.com

Heel veel mensen krijgen er in het leven mee te maken. Maar wat doet een notaris precies? In dit artikel bespreken we dat. Vervolgens geven we aan hoe jij een heel goedkoop kantoor kunt vinden voor het opmaken van de officiële aktes.

Unieke bevoegdheden

Als eerste heeft de notaris unieke bevoegdheden. De wet heeft dit ambt de bevoegdheid gegeven om authentieke aktes op te maken en daarmee heeft de notaris een doorslaggevende rol in veel verschillende totstandkomingen. Wanneer krijg je hier zoal mee te maken als burger? Hieronder bespreken we enkele voorbeelden waar je dan aan kunt denken.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u niet in gemeenschap van goederen trouwen of heeft u andere eisen aan het huwelijk? Dan is het verplicht om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. In verschillende situaties kan u dan bij een notarieel kantoor terecht komen. Stelt u zich bijvoorbeeld de volgende situatie voor. U heeft een grote onderneming en u bent verliefd geworden op iemand. Deze persoon wil graag met u trouwen en u wilt dat ook heel graag. In de regel trouwt u dan in gemeenschap van goederen, maar het is te begrijpen dat u daar dan geen zin in heeft, gezien uw onderneming dan op de klippen kan gaan lopen zodra het huwelijk wordt ontbonden. Dus daarom kan er een akte worden opgesteld waarin deze huwelijkse voorwaarden officieel worden vastgelegd.

Zo kies je de beste notari
© Pixabay.com

Testament

Ook voor een testament moet u naar een notarieel kantoor toe. Daar kunt u dan laten optekenen wat er gaat gebeuren met uw bezittingen en uw financiële vermogen. Veel mensen laten een testament opstellen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een familieruzie en die persoon geen zin heeft dat een familielid geld of vermogen gaat erven. Indien u namelijk geen testament opmaakt, dan wordt het vermogen automatisch gedeeld via het automatische recht.

Onroerende zaken

Ook voor vastgoed, hypotheken en dergelijke is het vaak verplicht om een akte op te laten stellen bij een notarieel kantoor. Daarbij kunt u denken aan een akte van levering als het gaat om een onroerende zaak, maar ook in vele andere gevallen kan dit toepasbaar zijn. De notaris kan u met bovenstaande zaken begeleiden en u ook van advies voorzien.

Een goedkope notaris in Amsterdam

Het laten opstellen van een akte kan flink in de prijs oplopen. Daarom is het ook aan te raden om een goedkope notaris op te zoeken, zodat u geld kunt besparen. Gelukkig kunt u verschillende kantoren vergelijken op de prijzen. Daarvoor hoeft u niet alle kantoren apart af te gaan, maar kunt u gewoon naar een vergelijkingswebsite gaan. Zoekt u bijvoorbeeld een notaris in Amsterdam, dan beschikt u in een paar muisklikken over alle informatie. Niet alleen vindt u daar de richtprijs van een specifiek kantoor, maar u komt dan ook te weten hoe het specifieke kantoor wordt beoordeeld. Er zijn namelijk veel verschillende kantoren en de één heeft een veel betere klantenservice dan de andere. Voor u als consument is het wel belangrijk om daar rekening mee te houden. U wilt immers ongetwijfeld op een zo goed mogelijke manier worden geadviseerd.

Geef een reactie