Budget

Zo laat je de HR van je bedrijf op wieltjes lopen!

© Pixabay.com

De juiste mensen vinden is vandaag de dag niet meer voldoende. Medewerkers willen tegenwoordig continu gevoed en getriggerd worden in hun job. Ze moeten zich kunnen ontwikkelen en goed voelen in hun job. Anders dreigen ze het bedrijf te verlaten, op zoek naar andere opportuniteiten. Lees hieronder wat de 5 topprioriteiten binnen HR zijn!

1. Voorkom dat goede werknemers het bedrijf willen verlaten

Als onderneming investeer je in je medewerkers. Je zorgt ervoor dat ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Daar kan je onderneming nadien de vruchten van plukken. Verlaten de medewerkers waarin je geld en tijd geïnvesteerd hebt het bedrijf, dan is dat op meerdere vlakken een verlies. Het bedrijf verliest kennis en ervaring, tijd en geld en er is een verminderde continuïteit en klanttevredenheid.

Werknemers verlaten het bedrijf waarvoor ze werken om verschillende redenen: financieel, gebrek aan doorgroeimogelijkheden, onduidelijke jobverwachtingen, gebrek aan feedback of duidelijke communicatie … Je wil je goede krachten zo lang mogelijk aan boord houden dus tracht te allen tijde te voorkomen dat je werknemers het bedrijf willen verlaten.

2. Zorg voor een kortere aanwervingsperiode

De aanwervingsperiode wordt tegenwoordig steeds langer. Hier komt een uitdagende arbeidsmarkt, een stijgend aantal knelpuntberoepen en een gebrek aan kennis of tijd nog bij.

Bovendien worden vacatures vaak niet goed of onduidelijk opgesteld, is er een mismatch tussen het functieprofiel en de gevraagde competenties of zit de employer branding niet snor. Met als gevolg: minder sollicitaties.

3. Werf de juiste mensen aan voor de juiste functie

De wijzigingen die onze omgeving ondergaat, weerspiegelen zich ook in onze jobinvulling. Mensen moeten gestimuleerd worden om mee te evolueren. Als bedrijf moet je alle middelen inzitten om dit te realiseren.

Het is daarnaast van het allergrootste belang om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Hoe doe je dat? En hoe bepaal je de vereisten waaraan iemand moet voldoen?

4. Benut de competenties van je medewerkers optimaal

De droom van HR-managers? Medewerkers die zelf initiatief nemen en voorstellen doen om de interne werking van het bedrijf te optimaliseren.

Naast de bedrijfscultuur, is het optimaal inzetten van de vaardigheden en talenten van je medewerkers cruciaal. Stem je de competenties, kennis en ambities van je medewerkers af op de doelstellingen van het bedrijf, dan bekom je een bredere inzetbaarheid, houd je knowhow in huis en kunnen je medewerkers beter omgaan met veranderingen en uitdagingen binnen het bedrijf.

© Pixabay.com

5. Werk efficiënt samen: altijd en overal

Hybride werken is in de meeste bedrijven helemaal ingeburgerd. Medewerkers werken dus op kantoor, van thuis uit of bij een klant. Ze gebruiken daarvoor laptops, hun smartphone of tablet … En ze staan continu in verbinding met klanten, collega’s en partners.

Dankzij tools als Skype, SharePoint, Dynamics CRM en Office365 kan iedereen op een vlotte manier met elkaar samenwerken, online vergaderen en communiceren. Naast deze handige werktools, kan je als bedrijf ook HR-tools gebruiken die de skills van je medewerkers verbeteren en die bijdragen tot een betere bedrijfscultuur. Zo kan je inzetten op interactieve opleidingen, vergaderingen, teamwork of development centers.

Geef een reactie