Ontspanning

9 stretch-oefeningen voor op je werkplek

9 stretch-oefeningen voor op je werkplek

© Pixabay.com

Breng jij op je werk veel tijd door achter een bureau? Dan heb je ongetwijfeld weleens last van pijnlijke spieren en gewrichten. Het is niet voor niets dat zitten als het nieuwe roken wordt gezien. Knap vervelend natuurlijk, maar er is wat aan te doen. Met deze 5 stretchoefeningen houd je je spieren soepel. Geen tijd? (Bijna) alle oefeningen kun je gewoon vanaf je werkplek uitvoeren!

1. Beenoefeningen
Strekt om en om één been naar voren, terwijl je op je bureaustoel blijft zitten. Het been dat je omhoog houdt is dus parallel met de vloer. Probeer goed te voelen welke spieren in je been zich aanspannen en laat vervolgens los. Herhaal de oefening zo vaak als je wilt.

2. Rug en schouders
Het stretchen van je rug en schouders is erg belangrijk als je veel tijd achter een bureau doorbrengt. Strek je armen boven je hoofd en reik met je rechterhand naar het plafond. Wissel dit af met je linkerarm en probeer jezelf zo lang mogelijk te maken. Als het goed is voel je deze oefening in je zij. Richt vervolgens je handen naar het plafond en pak met je linkerhand je rechterpols vast. Buig voorzichtig naar links, zodat je je rechterzijkant stretcht.

3. Schouderbladen
Deze simpele oefening is erg fijn om je schouderbladen te ontspannen en je borstkas te openen. Ga staan en pak achter je rug je handen vast. Duw je handen richting de grond en iets naar achteren, zodat je je schouderbladen stretcht. Door deze oefening kan je het gevoel krijgen vrijer te kunnen ademen.

4. Lunchwandelen
Oké, deze oefening kan je moeilijk van achter je werkplek uitvoeren. In plaats van je lunch aan tafel te nuttigen, kun je deze pauze goed gebruiken voor wat extra lichaamsbeweging. Zeker als het weer een beetje meewerkt, is het erg fijn om buiten een frisse neus te halen.

9 stretch-oefeningen voor op je werkple
© Pixabay.com

5. Heup en billen
Leg je linkerenkel op je rechterknie en leun iets naar voren. Houd hierbij je rug recht en voel de spanning in je linker heup- en bilspier. Als je nog iets dieper wil stretchen, kun je met je hand wat druk op je linkerknie zetten. Blijf ongeveer 30 seconden in deze houding zitten en herhaal de oefening bij je andere been.

6. Hand- en polsspieren
Als je een kantoorbaan hebt, zal je ongetwijfeld veel achter een laptop aan het werk zijn. Van al dat typen en muisklikken kun je best last krijgen van stijve spieren in je hand. Een stressballetje is een uitstekend middel om de spieren in je hand wat te versoepelen. Stretch je pols door je linkerarm voor je uit te strekken met je handpalm naar voren (alsof je ‘stop’ aangeeft). Pak met je rechterhand je handpalm vast en buig daarmee je hand iets naar achter, totdat je het in je linkerpols voelt.

Een laatste tip die we je graag willen meegeven, is om ook eens een staplek te gebruiken. Niet elk bedrijf is bereid om te investeren in een zit-statafel, maar wellicht is er wel een bar of andere hoge tafel waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je een goede zithouding hebt. Druk je rug goed tegen de rugleuning en ontspan je schouders. Stel je beeldscherm op ooghoogte in om nekkrampen te voorkomen. Neem na je werkdag even tijd om te ontspannen, alvorens je je op het huishouden stort.

Geef een reactie