Ontspanning

Bewerk je foto eenvoudig en gratis

Bewerk je foto eenvoudig en gratis

© Pixabay.com

Soms wil je snel en eenvoudig een foto bewerken. Photoshop is dan waarschijnlijk het eerste programma dat je te binnen schiet. Naast het feit dat Photoshop betalend is, zijn er nog wel meer nadelen verbonden aan het fotobewerkingsprogramma. Zo bevat het programma zoveel functies en opties dat je bijna gestudeerd moet hebben om er correct mee te kunnen werken. Gelukkig zijn er online heel wat goede, en gratis, alternatieven te vinden, zodat je je als fervente hobby-fotograaf voor weinig geld volledig kunt uitleven.

RawTherapee
Met dit programma kan je je raw-bestanden bewerken. Je kan er allerlei instellingen mee aanpassen. Denk onder andere aan kleurcorrecties doen, perspectief veranderen, witbalans aanpassen en scherpte wijzigen. Dankzij het non destructive-principe waarmee het programma werkt, kunnen alle aanpassingen ook weer ongedaan worden gemaakt. Of je kan er voor kiezen om de aanpassingen te bewaren en de bestanden om te zetten naar een jpg-bestand. Met RawTherapee kan je heel wat kanten uit maar het programma vereist wel enige kennis voor je van start kan gaan.

Phoxo
Phoxo is een soort mini-versie van Photoshop. Het programma is krachtig en gratis. Het laat behoorlijk wat bewerkingen toe zoals lagen toevoegen, retoucheren en croppen. Je hebt ook de mogelijkheid om je beelden in batch te bewerken, wat interessant is als je een deel van je foto’s in hetzelfde stramien wil opmaken. Phoxo heeft meer dan 50 special effects beschikbaar en je kan snel en eenvoudig teksteffecten, met of zonder schaduw, toevoegen. Phoxo is software die je op je pc moet downloaden. Op de website zelf vind je veel informatie, waaronder stap-voor-stap tutorials voor het gebruik van het programma, en duizenden gratis illustraties, kaders, patronen, texturen en vormen om tijdens het bewerken van je bestanden te gebruiken.

Foto bewerken
© Pexels.com

Gimp
Gimp zou zo maar het broertje van Photoshop kunnen zijn, minus de mooie interface. Het is een gratis, platformonafhankelijke en open source afbeeldingseditor. Gimp biedt je geavanceerde tools voor hoogwaardige fotomanipulatie, van retoucheren over restaureren, tot het produceren van pictogrammen en andere grafische ontwerpelementen. Dankzij vele aanpassingsopties en plug-ins van derden kan je je creativiteit en productiviteit naar een hoger niveau tillen. Ook staat het je vrij om de broncode zelf te wijzigen en je wijzigingen te verspreiden. Zo werk ook jij mee aan een betere versie van het online programma.

Pixlr
Pixlr is de gratis, online, iets simpeler variant van Photoshop. Je vindt er minder functies dan bij Photoshop maar het programma brengt wel al het goede van Photoshop samen. Eenvoudig navigeren tussen professionele hulpmiddelen voor fotobewerking, gecombineerd met geavanceerde technologie, zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig je beelden kan bewerken. Denk hierbij aan onder andere vergroten, verkleinen, bijsnijden of een achtergrond uitknippen. Ook zijn er filters, overlays en pictogrammen aanwezig om je beelden op te fleuren. Het voordeel van dit online programma is dat je geen software hoeft te downloaden en registratie is niet verplicht om je bewerkte bestanden te kunnen downloaden en verder verspreiden.

  1. Thomas B.

    Weet er iemand hoe je de achtergrond van een foto transparant maakt? Met een gratis programma?

Geef een reactie