Wanneer je e-mails of berichten stuurt, zijn er bepaalde ongeschreven gedragsregels waar je je aan dient te houden. De netiquette, om het zo maar te noemen. Maar wat zijn deze gedragsregels?
Wees duidelijk en kort
Denk er altijd aan dat mensen erg druk zijn. Ze krijgen al veel e-mails binnen en willen vooral niet lang bezig zijn met het lezen van jouw mail. Zorg ervoor dat je duidelijk bent, zodat je e-mail niet verkeerd gelezen kan worden. Geef bij voorkeur ook een korte uitleg mee. Maak je mail daarnaast niet te lang. Plaats niet te veel smileys of achtergrondinformatie die niet relevant is.
Maak je e-mail niet op
Er zijn allerlei manieren om je mail prachtig op te maken, met bewegende afbeeldingen of achtergrondkleuren. Maar niet alle e-mailproviders kunnen hiermee omgaan. Het is beter om dit dus niet te doen.
Maak geen e-maillijsten bekend
Het is niet netjes als je veel mensen mailt, en zij allemaal precies kunnen zien wie je hebt gemaild. Zet bij voorkeur dit soort mailadressen in de bcc, in plaats van de cc. Zo ziet niemand aan wie je het bericht hebt gestuurd. Wel zo netjes, zeker gezien de privacywetgeving.
Blijf netjes
Zelfs als je denkt dat de e-mail of het bericht alleen wordt gelezen door de persoon waar je het naar stuurt, is het belangrijk om netjes te blijven. Er zijn talloze manieren waarop de inhoud van jouw e-mail of bericht bij een ander terechtkomt. Dat wil je echt niet. Blijf dus netjes en praat vooral niet over anderen. Ga ook niet zomaar de ander beledigen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je onterecht wordt behandeld, heb je er niets aan om met scheldpartijen om te gaan.
Ga zorgvuldig om met privégegevens
Je mag niet zomaar privégegevens van iemand delen, zonder dat die ander daar niets van weet. Ga hier dus ook zorgvuldig mee om wanneer je mails of berichten verstuurd. Probeer te bedenken: zelf wil je ook niet dat je gegevens zomaar worden gedeeld met anderen. Ga dus ook zorgvuldig om met de gegevens van iemand anders. Vraag bijvoorbeeld of je het mag delen. Dat is wel zo netjes.
Pas op met bijlagen
Ook bij het ontvangen van berichten is het verstandig om goed op te passen met bijlagen die je ontvangt. Open niet zomaar bijlagen als je de afzender niet kent. Ken je de afzender wel? Open dan sowieso geen zipfiles of html-bestanden. Bij twijfel? Vraag de persoon – bij voorkeur telefonisch – wat het bestand eigenlijk is. Er zijn te veel risico’s aan verbonden. Als je niet uitkijkt, heb je een virus te pakken.
Netiquette
Deze etiquette zorgt ervoor dat we veel minder irritaties hebben bij het versturen van e-mails. Je loopt minder risico’s en wordt veel serieuzer genomen door de ander. Dat betekent dat je e-mails sneller worden beantwoord. Wie wil dat nou niet?
Nina
En zet er een titel op