Elke relatie kent wel eens ups en downs. Wanneer je ruzie hebt met je partner, is dat best vervelend maar je probeert altijd de brokken te lijmen. Als je tenminste weet hoe je het bekvechten op een diplomatische manier moet aanpakken. Elke onenigheid kan je herstellen wanneer je dit op een verstandige manier benadert. Daarnaast hangt het uiteraard wel er vanaf waarover de (kletterende) ruzie gaat. Gebakkelei over een dopje van de tandpasta of dat één van de partners is vreemdgegaan is uiteraard een wereld van verschil. Dit artikel ‘Vier tips hoe je ruzie in een relatie oplost’ gaat over hoe je die heibel binnen een relatie kan oplossen en herstellen.
Tip 1: Geef je partner vooral tijd om alles op een rijtje te zetten
Vrouwen hebben de behoefte om alles na te vlooien bij een ruzie en te analyseren. Dit in tegenstelling met mannen die na een ruzie tijd nodig hebben om te bekomen. Zij kunnen de ruzie niet in een handomdraai aan de kant schuiven. Het overgrote deel van de mannen wil pas opnieuw praten wanneer ze voor zichzelf alles hebben verwerkt op hun persoonlijke manier. Dadelijk praten is niet meteen een optie. Wees voorbereid op beeld zonder klank. Sommige conflictsituaties worden groter als je te snel toenadering zoekt.
Tip 2: Herstel het dispuut door je verontschuldigingen aan te bieden
De schuld op je nemen voor de ruzie is uiteraard een begrip dat rekbaar kan worden geïnterpreteerd. In situaties waar één van de partners flagrant in de fout is gegaan zoals bij vreemdgaan, is het makkelijker om ‘eigen schuld, dikke bult’ in te roepen. Maar in ‘grijze zones’ ligt het wel al wat gevoeliger om tussenoplossingen af te sluiten. Mensen hebben nu éénmaal van nature uit heel wat moeite om sorry te zeggen wanneer ze maar gedeeltelijk de zondebok zijn. Meestal worden halfslachtige verontschuldigingen aangeboden. In de trend van: sorry dat ik dat gedaan heb, maar als jij dat niet uitgelokt had…
Deze soort excuses helpen niet om een ruzie bij te leggen. Je kan beter meteen de schuld op je nemen voor wat je hebt gedaan. Verzachtende omstandigheden inroepen zijn vaak voor je partner weinig betekenisvol. Een goede raad voor vrouwen: tast nooit het ego van de man aan. Voor het overige zijn de meeste mannen vergevensgezind.
Tip 3: Minder praten helpt ruzies binnen een relatie op te lossen
Het is een publiek geheim dat vrouwen soms wel eens als spraakwatervallen uit de hoek durven komen. Uit recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen dagelijks 12.000 meer woorden gebruiken dan mannen. Maar dit off the record. Die overvloed aan woorden kunnen een partner uit zijn of haar lood slaan met nog meer misverstanden tot gevolg. Het wakkert alleen maar nog meer weerstand aan. Voorkom dat je blijft ouwehoeren en zo weer de bonje opnieuw begint.
Tip 4: Blijf lief wanneer je partner daar nog niet aan toe is
Heb je alles uit de kast gehaald, maar je partner kan de verzoeningspoging nog niet volledig achter zich laten liggen? Misschien is de tijd nog niet aangebroken om vergevensgezind te handelen. Laat merken dat je nog steeds houdt van je partner. Het helpt vaak om extra attent te zijn. Doordat jij laat zien dat jij het je partner niet kwalijk neemt als iemand chagrijnig is, zal de boosheid van je partner wel vanzelf verminderen.
Geef een reactie