Ontspanning

Verplichte literatuur voor iedereen

Verplichte literatuur voor iedereen

© Pexels.com

Tegenwoordig worden er minder boeken gelezen dan ooit tevoren. Dit komt ook vanwege de opkomst van het digitale tijdperk. Er zijn zoveel andere dingen te doen, waardoor lezen in de vergetelheid raakt. Bovendien heb je voor lezen ook een krachtige spanningsboog nodig. En de digitale media is er juist op gericht om je snel alles in hapklare brokjes te geven. Maar boeken lezen is een prachtige hobby en je kunt er veel uithalen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je meer fantasie krijgt. Je leert creatief nadenken en dit is een praktische tool voor je carrière. Daarnaast zorgt lezen voor een vergroting van je woordenschat en je wordt er bovendien ook verbaal heel sterk van. Welke boeken moet je echt ooit gelezen hebben? Je moet natuurlijk wel de goede boeken lezen. Hieronder de belangrijkste boeken.

Reis naar het einde van de nacht- Louis Ferdinand Celine

Dit boek is geschreven in het begin van de vorige eeuw, maar het is actueler dan ooit tevoren. Veel oudere boeken voelen gedateerd aan vanwege de ouderwetse schrijfstijl. Dit is bij dit boek niet het geval. Het boek is namelijk zeer eenvoudig geschreven, maar er zitten wel diepe inzichten in over het leven. Het boek handelt over een cynisch hoofdpersonage dat zeer veel meemaakt in een korte periode. Het begint in de eerste wereldoorlog, vervolgens gaat hij op reis naar Afrika en dan werkt hij een tijdje als arts in Parijs. Ook gaat hij nog naar Amerika waar het begin van het liberale tijdperk te bemerken is. Een erg interessant boek, ook voor de meer jonge mensen. Vooral mooi om te zien: veel omschrijvingen van de mensen gaan nog steeds op in onze huidige maatschappij, vele jaren laten. Een erg interessant gegeven natuurlijk, want hoeveel verandert een mens nu precies?

Verplichte literatuur
© Pexels.com

De man die werk vond – Herman Brusselmans

Volgens de critici gaan humor en literatuur vaak niet samen. Dat is echter een grove misvatting, want humor en literatuur kunnen prima samengaan. Sterker nog: juist door humor kunnen er diepe inzichten over het leven gegeven worden. Dus humor is niet alleen een verdedigingsmechanisme, maar functioneert ook om de samenleving te beschrijven en pijnpunten aan te kaarten. Dit gebeurt dan ook in het boek De man die werk vond van de populaire schrijver Herman Brusselmans. Dit is zijn eerste succesvolle boek en daarna volgden er nog velen. Brusselmans is echt een veelschrijver met veel boeken op zijn naam. Ze zijn uiteraard niet allemaal goed, maar dit boek over de bibliothecaris Louis Tinner is echt cult geworden.

Postkantoor- Charles Bukowski

Een boek over drinken, erotische escapades, lamlendig werk en gokken. Dat is het boek Postkantoor in een notendop. Het gaat over een man die aan de onderkant van de maatschappij leeft. Bukowski wordt gezien als een echte cultschrijver en heeft veel faam onder jongeren. Het voordeel is dat dit boek zeer toegankelijk is. Moeilijke woorden worden vermeden en de schrijfstijl is tamelijk eenvoudig. Daarom spreekt Bukowski ook een groot publiek aan. Al moet je wel liefhebber zijn van nihilisme.

Geef een reactie