Actua

De gevolgen van de Brexit voor de Europese landen

De gevolgen van de Brexit voor de Europese landen

© Pixabay.com

Je kan geen krant openslaan of televisieprogramma kijken. Iedereen heeft het over de Brexit. Wat betekent de Brexit nu eigenlijk precies en wat zijn de gevolgen voor Europa?

Wat is de Brexit nu precies?

De meeste mensen weten wel dat Brexit is samengesteld uit de woorden Britain en exit. Kort gezegd komt het erop neer dat Groot Brittannië uit de Europese Unie vertrekt. Griekenland wilde ooit vertrekken uit de eurozone, dat werd toen Grexit genoemd. Groot-Brittannië is nooit een groot voorstander geweest van Europa. Ook de euro is natuurlijk nooit ingevoerd. In een referendum in 2016 mocht de bevolking zich uitspreken over een vertrek uit de Europese Unie. Een krappe meerderheid was voor. Vervolgens zal je vast de termen harde en zachte Brexit voorbij hebben zien komen. Deze termen sloegen op de manier waarop de Brexit vormgegeven moest worden. Bij een zachte Brexit zou het land wel verbonden blijven met de Europese Unie, ondanks het uitstappen. Bij een harde Brexit zou er zo min mogelijk worden afgesproken, afgezien van een aantal praktische zaken. De jaren na het referendum volgende heel wat gekissebis en het heeft een aantal koppen gekost. Uiteindelijk is nu toch echt de verwachting dat het Verenigd Koninkrijk met ingang van 1 februari 2020 geen deel meer zal uitmaken van de Europese Unie.

Gevolgen voor Verenigd Koninkrijk

De Brexit brengt veel onzekerheid met zich mee en deze onzekerheid uit zich in het zakken van de koers van de Britse pond. Importeren is hierdoor duur geworden. Veel internationale bedrijven verhuizen daarom naar andere landen in Europa. Ook veel banken zijn vanuit Londen verhuisd naar het vasteland of naar Ierland.

Brexit
© Freestocks.org

Gevolgen voor Europa nu

Ook in Europa leidt de discussie over de Brexit tot veel onzekerheid. Ook zijn er Europese landen waar de discussie over een eigen variant op de Brexit oplaait. Ingegeven door de wens tot behoud van de eigen identiteit, de macht van de EU en ontevredenheid over het handelen tijdens de vluchtelingencrisis.

Gevolgen voor Europa in de toekomst

Als de Brexit doorgaat, zal de grenscontrole tussen Groot-Brittannië en het vasteland strenger worden. Dit heeft grote gevolgen voor Europese bedrijven die handelen met de Britten. Veiligheidscontroles in havens zullen strenger worden. Dit leidt tot langere wachttijden en hogere douanekosten. Niet alleen op het land, maar ook op het water heeft de Brexit consequenties. De meeste vissen zwemmen in Britse wateren. Om daar te mogen vissen wordt het Visserijverdrag uit 1964 weer uit de kast gehaald. Dat betekent dat vissers meer vergunningen moeten hebben om te mogen blijven vissen.
Niet alleen het bedrijfsleven merkt de gevolgen, maar ook mensen met de Britse nationaliteit die in Europa wonen en Europeanen die in Groot-Brittannië wonen. Over die laatste groep is nog geen duidelijkheid. Britten die in Europese landen wonen, zijn afhankelijk van de betreffende landen of zij kunnen blijven of de nationaliteit van dat land moeten aanvragen. Werken en studeren in Engeland zal ook lastiger worden.
Er is nog veel onduidelijk. Het is wel duidelijk, dat de Brexit een stap is met grote gevolgen.

Geef een reactie