Ontspanning

Gedaan met de biep: neem jouw nachtrust terug in handen

Gedaan met de biep neem jouw nachtrust terug in handen

© Pixabay.com

De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren vallen haast niet meer bij te houden. Het ene na het andere tech gadget wordt op de markt gebracht en we kopen het en masse. Eén van de gevolgen van deze trend is het feit dat we constant bereikbaar zijn. Onze gadgets staan voortdurend in communicatie met ons. Een biep wanneer iemand ons wilt spreken, een tril wanneer Netflix een nieuwe show uitbrengt en een in te stellen toon wanneer er breaking news is. Ontzettend handig overdag, maar een echte last wanneer de nacht valt. Ben jij zo iemand wiens nachtrust een duik naar beneden heeft genomen de laatste jaren? Dan zijn hier een paar oplossingen voor dat probleem.

Wees niet bang van de mute-knop

De meest effectieve en simpele manier om terug als een roos te slapen: het geluid afzetten. Maar natuurlijk wil je nog altijd bereikbaar zijn in noodgevallen en is de stil-modus geen oplossing. Het valt in dat geval aan te raden om op voorhand even de apps te bekijken die je hebt geïnstalleerd, meer specifiek hun notificaties. Hier kan je aantikken of de notificaties mogen doorkomen en vaak zelfs op welke tijdstippen dit al dan niet mag. Gelukkig bieden de meeste berichtenapps zoals Messenger en Whatsapp ook de mogelijkheid om specifieke groepschats en berichten te muten. Zo heb je zelf controle over wie en wat jouw mag storen tijdens de slaap.

Niet storen aub

Zowel smartphones die draaien op Android als op iOS hebben een “niet storen”-modus die alle inkomende notificaties mute. Heb je echt nood aan een goede nachtrust? Dan is dit alleszins de meest effectieve manier om complete stilte te bekomen. Werk je met Apple? Ga dan naar instellingen, tik op niet storen en hier kan je zelf een schema invoeren wanneer je niet gestoord mag worden. Sterker zelfs: het is mogelijk om aan bepaalde contacten speciale privileges te geven. Op een Android ga je naar instellingen, geluid, niet storen en dan vind je ook hier tal van opties.

Nachtrust
© Pexels.com

De smart speaker

Smart speakers, waarvan de Google nest misschien wel de bekendste is, zijn de laatste tijd helemaal hip. In de regel zullen deze slimme speakers ook geen geluid maken tenzij je er zelf tegen praat. Je hoeft dus geen schrik te hebben van plots wakker te worden door hun toedoen. Maar wat als één iemand slaapt en een ander nog wilt werken? In dat geval hebben de meeste smart speakers een handige oplossing: een speciale modus waarbij bepaalde alerts geblokkeerd worden en ze zelf stiller reageren. Open voor Google de Google Home app, tik op de speaker in kwestie en kies voor nachtmodus. Een Echo speaker? Open de Alexa app op jouw telefoon, kies voor toestellen en dan Echo&Alexa. Hier kan je fluistermodus aanzetten.

De lap- of desktop

Het is natuurlijk minder gewoon om naast een draaiende laptop of desktop te slapen. Desondanks komt het in uitzonderlijke gevallen ook voor en dan wil je er natuurlijk niet door wakker gemaakt worden. Voor Windows open je instellingen, focus assist, alarmen en dan kan je hier de “niet storen”-modus inschakelen. Het is hierbij zelfs mogelijk om een specifiek schema in te stellen. Gebruik je een Mac? Open dan het menu, klik op systeemvoorkeuren en ten slotte op notificaties. Hier vind je alles terug wat je nodig hebt!

Neem je nachtrust terug in handen en laat de buitenwereld je niet gek maken. Je zult er op korte termijn gezonder en gelukkiger van worden.

Geef een reactie