Actua

Help je tuin- en kamerplanten de winter door

Help je tuin- en kamerplanten de winter door

© Pexels.com

In de zomer staan ze er vaak schitterend bij. Een keer in de week een beetje water en verder hebben ze weinig nodig. In de winter is het een ander verhaal. Dan hangen je planten er slapjes bij en overleven ze het soms niet. Hoe kun je nou zorgen dat ze ook in de winter blijven leven? Lees hieronder 6 tips om je planten ook in het koude seizoen leven te houden.

1- Eens plantenspuit doet wonderen! Je hebt vast wel gemerkt dat je planten in huis veel stof kunnen vangen. Door het stof vangen de bladeren niet genoeg licht en waardoor ze minder voedingsstoffen aanmaken. Dit is slecht voor de gezondheid van de plant. Spuit af en toe met een plantenspuit water op de bladeren, zodat het stof verdwijnt. Met een vochtige doek afnemen kan ook. Je planten zullen je dankbaar zijn!

2- In de winter staat de verwarming veel aan. Wij vinden het fijn om er warmpjes bij te zitten, je planten zijn hier minder blij mee. Zij houden namelijk van een constante temperatuur. Zet je planten daarom niet dichtbij de verwarming of bij een tochtig raam. Zet ze bijvoorbeeld iets verder weg van het raam, zodat ze nog wel genoeg licht krijgen.

3- Geef je planten niet te veel water! Dit is er eentje waar veel mensen nog de fout in gaan. In de winter hebben je planten echt veel minder water nodig dan in de zomer. Als je niet zeker weet of je planten water nodig hebben, steek je vinger dan in de aarde. Als de aarde na 4 centimeter nog droog is, dan hebben ze water nodig. Let er ook op dat de wortels niet in het water blijven staan, anders gaan ze rotten.

4- Tuinplanten die in de grond staan zullen minder last hebben van de vorst, dan je potplanten. Het is handig om daarom je planten in pot in de schuur te zetten om ze te beschermen tegen de vorst. Zorg er wel voor dat ze nog wel genoeg daglicht krijgen. Als je geen ruimte hebt in je schuur kun je de potplanten ook bij elkaar zetten in een kistje. In de tussenruimte stop je dan stro of hooi.

Kamerplanten
© Pexels.com

Planten die wel wat extreme kou aankunnen, kan je helpen door ze rondom in te pakken met stokken en jute. Hier stop je dan wat droge bladeren en hooi of stro in.

5 – Als het overdag vriest, hebben de groenblijvende tuinplanten ook extra bescherming nodig, anders overleven ze de winter niet. Als overdag namelijk de zon schijnt, na een nacht met vorst, dan is er de kans dat de bladeren verbranden. Pak de planten daarom in met een oude doek of vliesdoek en bescherm ze tegen de zon.

6 -Snoei de najaarsbloeiers in de tuin niet te vroeg! Dit zijn alle planten die na juni bloeien. Als je deze planten voor de vorst al snoeit, is de kans groot dat de takken tijdens strenge vorst invriezen. Zijn ze voordat het gaat vriezen al gesnoeid, dan kunnen de takken kapotvriezen en zichzelf niet meer kunnen herstellen.

Zo zie je maar, je hoeft niet perse groen vingers te hebben om je planten in leven te houden. Met een paar simpele handelingen zorg ook jij ervoor dat je nog jaren kunt genieten van je planten. Lees ook het artikel over hoe je je huisdier de winter doorhelpt.

Geef een reactie