Op het moment dat winter in aantocht is treffen we zelf allerlei voorbereidingen. De winterjas, sjaal, muts en handschoenen komen weer tevoorschijn. Maar hoe zit dat met onze huisdieren? Wat moet je juist wel doen om je dier de winter door te helpen?
Honden
Door de verwarming en de manier van isolatie is het ook in de winter lekker aangenaam in onze woningen. Dit zorgt er echter wel voor dat veel honden geen echte wintervacht meer krijgen. Voor de meeste honden is dat geen probleem. Echter kan het koude winterweer voor sommige rassen (weinig behaard) en zieke of oude honden wel een probleem zijn. Dit kun je als baasje makkelijk oplossen door een dekje of ‘jasje’. Voor de andere hond geldt dat als een hond buiten lekker actief bezig is deze voldoende warm blijft. Op het moment dat een hond het koud heeft gaat hij rillen, dan is het echt tijd om naar binnen te gaan.
Vrieskou en regen is geen goede combinatie. Een natte vacht isoleert niet goed. De hond kan hierdoor dus snel afkoelen. Op het moment dat je hond nat is maak de wandeling dan niet te lang. Vele honden vinden het fantastisch om te spelen in de sneeuw. Let hierbij wel op dat de hond niet van de sneeuw eet. Het kan namelijk zorgen voor maag- en darmklachten. Voetzooltjes van de hond zijn in de winter een gebied waar je als baas extra aandacht aan moet schenken. Ze kunnen met de pekel en koude temperaturen beschadigd raken. Vaseline kan dit voorkomen en verhelpen.
Katten
Vanzelfsprekend heeft een binnenkat weinig last van de winterse omstandigheden. Ook een buitenkat red zich normaal prima. Hier volgen enkele tips. De kat zal buiten minder waterbronnen hebben, zorg dus dat je binnen altijd en onbeperkt vers drinkwater hebt staan. Een warme auto is een geliefde plek van katten om onder te slapen als het buiten koud is. Check bij weggaan altijd even of er geen kat onder ligt.
Konijnen
Een konijn kan prima buiten blijven gedurende de winter. Het is zelfs onverstandig om een konijn met een wintervacht naar binnen te halen, konijnen kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Het is wel van belang om het konijnenverblijf winterproof te maken. Zorg dat het hok niet in de wind staat, maar dek niet het hok af, ventilatie is heel belangrijk. Plaats het op een plek die vrij is vocht, tocht en regen. Leg lekker veel stro in het hok zodat het konijn goed kan schuilen. Eventueel kun je het hok in de schuur zetten. Verschoon het hok vaker en voorzie het van droge bodembedekking. In de winter zijn drinkflesjes niet geschikt, de drinktuitjes bevriezen heel snel en het konijn kan uitgedroogd raken. Check tweemaal daags of de drinkbakjes niet bevroren zijn. Extra brokken is niet nodig, eventueel wat extra hooi kan nooit kwaad.
Hamsters
Wanneer je hamster in het woonhuis wordt gehouden zal het dier geen last hebben van de winter. Op het moment dat je een hamster in een schuur woont waar de temperatuur onder de 15 graden wordt kan een goudhamster in een winterslaap raken. Hou hier rekening mee! Hij hoeft dus niet overleden te zijn. Dit kun je zelf het makkelijkst checken door te voelen, een hamster die dood is, is stijf door lijkstijfheid. Een hamster in een winterslaap is wel koud, maar niet stijf. Twijfel je? Check het dan even bij je dierenarts.
Eigenlijk komt het er op neer dat je voor je dieren moet zorgen zoals je ook voor jezelf zorgt. ‘Verhuizen’ naar binnen is voor bepaalde dieren absoluut niet wenselijk maar maak het verblijf buiten dan zo aangenaam mogelijk. Ze zullen je dankbaar zijn!
Geef een reactie