Leven

Leer jezelf kennen

Leer jezelf kennen

© Pixabay.com

De meeste mensen reflecteren hun eigen bestaan niet snel. Dit is zonde, want jezelf leren kennen kan veel voordelen hebben. Lees hieronder enkele tips.

Tip 1: vraag anderen om feedback

Een goede methode om jezelf te leren kennen is om andere personen om feedback te vragen. De reden hiervoor is dat andere mensen met een externe blik naar je kijken. Met andere woorden: ze zien het gehele plaatje, terwijl jij vanuit het eerste persoon-perspectief naar de wereld kijkt. De kans is dan ook groot dat je meer vatbaar bent voor een vertekend beeld. Om die reden is het verstandig om anderen om feedback te vragen. Maar wie vraag je dan? vraag je je wellicht af. Het beste kun je iemand vragen die jou een beetje goed kent. Anders verdwijnt de functie van het geven van feedback natuurlijk, want die persoon moet wel een goed beeld hebben van hoe je bent als mens. Je kunt hem of haar vragen om een feedbackrapport over jou te schrijven.

Tip 2: boeken lezen

Het klinkt misschien gek, want hoe kun je je leren kennen door boeken te lezen? In principe is dat heel simpel. Door boeken krijg je vernieuwende inzichten. Niet alleen met betrekking tot je perspectief op de wereld, maar ook met betrekking tot je eigen perspectief. Je kunt vernieuwende inzichten krijgen door zelfhulpboeken te lezen, maar bovendien ook door literatuur te gaan lezen. Literatuur is niet enkel een verhaal, maar er zitten vaak meerdere diepere lagen in. Er worden belangrijke dingen verteld over de menselijke emoties en daardoor kun je menselijk gedrag ook in boeken lezen.

Jezelf leren kennen
© Pexels.com

Tip 3: coaching

Een goede manier om te reflecteren is om een coach in de hand te nemen. Een coach in dienst nemen heeft meerdere voordelen. Allereerst is een goede coach ervaren met het geven van reflectie, waardoor jij niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Daarnaast kan een coach ook beter de situatie analyseren en vertalen in een praktische omslag. Met andere woorden: dat je met de nieuw verworven kennis ook daadwerkelijk in actie komt. Een coach geef je niet alleen inzicht, maar laat je ook zien hoe je deze inzichten in de praktijk kunt toepassen.

Tip 4: schrijven

Schrijven is een goede manier om nieuwe inzichten te krijgen. Zeker wanneer je stukken schrijft waarin jij een grote rol speelt. Dus verhalen waarbij gebruik wordt gemaakt van een ik-perspectief. Dit hoeft overigens geen diepzinnige literatuur te zijn, maar kan ook gewoon in een dagboekvorm. Je hoeft het ook niet te publiceren, maar gewoon alleen gebruiken om kennis op te doen over je eigen persoon. Door te schrijven leer je meer nadenken en ben je even niet bezig met de waan van de dag. Natuurlijk kun je je boekwerk ook laten publiceren. Het is vaak zo dat juist teksten die je eigenlijk niet voor een publiek schrijft, vaak gewaardeerd kunnen worden door het publiek. Juist omdat je daar geen rekening mee houdt, komen de teksten dan veel authentieker over.

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Succes!

  1. Celine

    Een coach – het is een echte wildgroei! Er zijn er veel die zelf uit een burnout komen en een manier hebben gevonden om hun eigen probleem op te lossen: zonder terug te moeten gaan werken geld verdienen op de kap van mensen die in de problemen zitten. Let ervoor op!

Geef een reactie