Ontwikkeling

Hoe overwin je een burnout?

Hoe overwin je een burnout

© Pexels.com

Burn-outs, helaas komen ze tegenwoordig steeds vaker voor. Dat is niet zo raar. Ons leven wordt steeds drukker en stressvoller. Mensen met een burnout voelen zich letterlijk opgebrand. Er is geen energie en motivatie meer voor de meest simpele en dagelijkse dingen. Ook kun je last hebben van emotionele uitbarstingen. Een burn-out is daarom een combinatie van lichamelijke en geestelijke uitputting. Dit kan komen door zowel stress op het werk als in de privésituatie. Vooral wanneer je een zeer drukke tijd achter de rug hebt en niet voldoende uitrust, ben je gevoelig voor een burn-out. Het herstel ervan kan behoorlijk lang duren, maar met de juiste hulp kom je er weer bovenop.

Hoe werkt het herstel van een burn-out
Om goed te kunnen herstellen van een burn-out, is het handig te weten hoe een burn-out precies ontstaat. In de eerste fase van een burn-out krijg je te maken met de eerste klachten. Deze uiten zich in nergens meer zin in hebben, het gevoel dat niemand meewerkt en moeite hebben met slapen. Daarnaast begin je ook lichamelijke klachten te ontwikkelen. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, hartkloppingen of duizeligheid. Als je in deze fase geen hulp zoekt, krijg je te maken met fase twee. Dit houdt totale uitputting in. Je kunt je bed niet meer uitkomen en ontwikkelt depressieve gevoelens. Pas hierna komt de fase van herstel die ook weer bestaat uit drie verschillende fases. Stapje voor stapje ga je vooruit. Maar hoe doe je dat en wat zijn die fases?

Burnout overwinnen
© Freestocks.org

De drie fases van herstel
De eerste fase van herstel is acceptatie. Pas als je accepteert dat je een burn-out hebt en begrijpt wat het inhoudt, kun je gaan kijken naar wat er moet gebeuren om goed te herstellen. Hierbij komt op de eerste plaats het lichamelijk herstel, daarna pas het geestelijke. Het is aan te raden om samen met je huisarts, psycholoog of coach te praten en zoveel mogelijk je gedachten op te schrijven. In deze fase is rust belangrijk, maar net zo belangrijk is het om bezig te blijven. Probeer te wandelen, boodschappen te doen, voldoende te slapen, gezond te eten, een boek te lezen of bijvoorbeeld te tuinieren.
In de tweede fase begint het herstel. Tijdens deze fase kun je aan de slag gaan met het kijken naar je gedrag en proberen te achterhalen waar het mis is gedaan. Aan te raden is om samen met je hulpverlener op een rijtje te zetten wat de oorzaken zijn. Noteer daarbij alle details, wat er precies gebeurde en wat de omstandigheden waren. Welke van je eigenschappen kunnen ervoor hebben gezorgd dat je alle stress toeliet? Moet je bijvoorbeeld werken aan je verantwoordelijkheidsgevoel? Ga ook na wat je leuk en minder leuk vindt om te doen. Waar kun je je aandacht leggen? Het gaat erom dat je in deze fase de grip op je leven weer terugkrijgt.
Wanneer je weer zin begint te krijgen in het ondernemen van activiteiten, je concentratie toeneemt en je beter slaapt, begint de derde fase van het herstel. Je kunt voorzichtig weer activiteiten oppakken, maar wel op een nieuwe manier. Pas de methodes toe die je geleerd hebt tijdens fase twee, waardoor je minder stress ervaart en jezelf kunt beschermen voor een nieuwe burn-out. Je merkt vanzelf wanneer je te snel gaat. Je lijf geeft je dan meteen een seintje.

Geef een reactie