Leven

Overwin je angsten

Overwin je angsten

© Pixabay.com

Angst kan je leven op een vervelende manier regeren. Om die reden is het ook belangrijk om in bepaalde situaties je angsten te overwinnen. Door je angsten te overwinnen zal je namelijk een rijker en gelukkiger leven leiden. Stel je dat maar eens voor: alles wat je nooit gedurfd hebt, eindelijk eens te doen! Maar hoe zorg je ervoor dat je je angsten kunt overwinnen? En welke angsten zijn wel handig om te hebben.

Positieve angsten

Laten we allereerst even de positieve angsten gaan uitdiepen. Angst is niet per definitie slecht, want het is een natuurlijke reactie van je lichaam. Angst is eigenlijk lang geleden ontstaan. In tijden toen er nog geen beschaving was. In die tijd was je je leven nooit zeker. Er was geen politie of iets dergelijks die je kon beschermen. Tegenwoordig zijn wij veel veiliger dan die mensen, maar alsnog hebben wij die angsten natuurlijk. Bijvoorbeeld angst voor een overval op straat, voor hoogtes en ga zo maar verder. Angsten die je lichaam beschermen tegen onraad zijn altijd goed. Je lichaam weet dan hoe te handelen en je kunt het zien als een beveiligingsmechanisme. Maar veel angsten die je lichaam creëert zijn echter onrealistisch, omdat de maatschappij de angsten heeft ingehaald. Dergelijke angsten moet je zien te overwinnen, zodat je daardoor een gelukkiger leven kunt leiden.

Hoe overwin je je angsten?

De grote vraag blijft dan natuurlijk: hoe overwin je deze angsten? Natuurlijk heeft dit met het soort angst te maken. Laat me dit even uitleggen aan de hand van een concreet voorbeeld. Stel je voor dat je bang bent voor het geven van een presentatie. Dan is er maar één oplossing, een zeer praktische, en dat is om veel presentaties te geven om over die angst heen te komen. Maar dit is een voorbeeld van een praktische angst en die zijn relatief gemakkelijk te tackelen. Maar er zijn ook nog andere soorten angsten waar je mee te maken kunt krijgen.

Angst
© Pexels.com

Sociale angsten

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan sociale angsten. Veel mensen hebben daar wel min of meer last van. Een sociale angst is bijvoorbeeld de angst voor een ongemakkelijk gesprek. Dat je niet precies weet wat je te doen staat als een situatie ongemakkelijk dreigt te worden. Dit is een schoolvoorbeeld van een sociale angst. Maar bij sommige mensen is deze angst nog veel erger. Je kunt bijvoorbeeld ook de angst hebben dat je überhaupt niet meer naar buiten durft. In die gevallen is het verstandig om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Het is namelijk hartstikke slecht voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale.

Sociale angsten overwinnen lukt vaak niet zelf. Daar heb je wel hulp voor nodig van een maatschappelijk werker of een psychiater. Zij kunnen je goed helpen, omdat ze ervaring hebben met dit soort type angsten. Probeer niet te koppig te zijn. Veel mensen durven niet naar een psychiater te gaan. Die durven zich niet kwetsbaar op te stellen, maar juist dat is belangrijk. Dat is de manier hoe je snel van je angsten af kunt komen.

Geef een reactie