Leven

Politie: corona bezorgt ons veel extra werk

Na drie maanden werd eind maart een streep gezet door de avondklok. Daarmee kwam er een eind aan drukke maanden voor de politie. Maar nu de avondklok opgeheven is, liggen alle gevolgen echter nog niet achter ons. Alle politiemensen zijn uitgeput van de overuren die de avondklok met zich meebracht. 

Avondklok

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was er door de corona crisis een avondklok in Nederland. Van 23 januari tot woensdag 27 april 4:30 gold een avondklok om samenkomst van groepen mensen te voorkomen. Het kabinet hoopte hiermee de derde corona golf onder druk te zetten. Hoewel veel Nederlanders zich braaf aan de avondklok hebben gehouden, hadden politiemensen ook menig avond de handen vol aan overtreders. In totaal ontvingen 95.000 ‘boeven’ en boete voor de overtreding van de avondklok. Stuk voor stuk een prent van €95. 

210.000 overuren

Nu er een einde is gekomen aan de avondklok, lijkt het erop alsof alle gevolgen ervan verdwenen zijn. Niks is echter minder waar. De extra inzet die bij de politie nodig was voor de handhaving van de avondklok was de afgelopen maanden namelijk enorm groot. Dat laat de Nederlandse politie zelf weten. In de eerste drie maanden van 2021 werkten politiemensen in totaal 210.000 uren over. Dat is een ongekend grote stijging in vergelijking met een jaar eerder van 65 procent. 

© Pixabay.com

Enorme drukte

Niet alleen de avondklok hield de politie druk in de weer, ook alle demonstraties en illegale samenkomsten bezorgen de politiemensen extra veel werk. Vooral de inzet rondom demonstraties tegen de maatregelen leidde tot veel extra gewerkte uren. In heel Nederland registreerde de politie van januari tot en met april ruim 1.500 demonstraties. Dat is een verdubbeling vergeleken met de protesten in hetzelfde tijdsbestek in 2020, en 20 procent meer dan de ruim 1.300 demonstraties in de eerste vier maanden van 2019. Nu de werkzaamheden rond de avondklok zijn verdwenen, blijft de politie hier dus nog erg druk mee. 

Vermoeidheid slaat toe

Hoofdagent Adriaan van Amerongen van basisteam Zeist merkt dat de vermoeidheid door corona binnen de politie zichtbaar wordt. “Onder collega’s die lange dagen maken of ieder weekend aan de beurt zijn, slaat letterlijk de vermoeidheid toe.” Daarnaast wordt het werk ook steeds zwaarder door de toenemende maatschappelijke onvrede over de corona maatregelen. De handhaving leidt hierdoor steeds vaker tot discussies met burgers op straat. “Dat maakt het werk soms complexer en dat kost veel energie. Energie die er eigenlijk niet meer is.”

Het is dan ook niet gek dat de politie extra handen kan gebruiken. Gaan jouw handen nu jeuken en wil je graag jouw steentje aan een betere maatschappij bijdragen en bij de politie werken? Solliciteer dan zeker bij de politie. Je slaagkans verhogen? Overweeg dan om een assessment politie en Eelloo test te oefenen. Wie weet ga jij daarna wel binnenkort de strijd aan met velden vol demonstranten. 

Geef een reactie