Leven

Zakelijk of privé: voor alles bestaat een contract

Zakelijk of privé voor alles bestaat een contract

© Pixabay.com

Een mens sluit in zijn leven veel contracten af. Het is een middel om elkander aan afspraken te houden, zodat er geen ongeregeldheden komen en er vervelende discussies gaan ontstaan door specifieke zaken. Bovendien zorgen contracten er ook voor dat het werk van rechters kan worden vergemakkelijkt. Er kan dan namelijk gemakkelijk nagegaan worden wat er is ondertekend en op die wijze is het gemakkelijker om uitspraken te doen. In dit artikel bespreken we twee verschillende contracten die veelvuldig voorkomen en waar je als mens ongetwijfeld wel eens mee te maken gaat krijgen.

Arbeidscontract

Als jij ergens in loondienst gaat werken, is de kans vrij groot dat je een arbeidscontract gaat afsluiten. Maar wat wordt er zoal besproken in een contract? Meestal wordt er aangegeven wat het salaris van de werknemer gaat worden. Er wordt dan ook aangegeven wanneer er wordt uitbetaald en er zijn nog vele andere zaken omtrent de financiën die er doorgaans in zijn opgenomen. Daarnaast worden er de verschillende rechten en plichten in opgenomen. Een recht van de werkgever is bijvoorbeeld om aanspraak te maken op loon, pauzes en ga zo maar verder. Een plicht is dat de werknemer arbeid moet verrichten die wordt opgelegd door de werkgever. En zo zijn er dus veel zaken waar je aan kunt denken als het gaat om een contract. Het ene arbeidscontract is doorgaans uitgebreider dan het andere contract. Daar kan dus verschil in zitten. Dit hangt bijvoorbeeld af van de aard van het werk. Ga jij bijvoorbeeld zeer risicovol werk doen, dan moeten er vaak meer zaken worden opgenomen in een dergelijk contract.

Een contract kan zich in verschillende vormen manifesteren. In eerste instantie wordt vaak begonnen met een proeftijd. Dit is een periode waarin wordt gekeken of een bepaalde werknemer wel in een team past, de taken goed uitvoert en ga zo maar verder. Een contract kan tijdelijk van aard zijn, maar na drie tijdelijke contracten ben je als werkgever verplicht om iemand een vast contract te geven.

Zakelijk of privé voor alles bestaat een contrac
© Pixabay.com

Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen met iemand kan het aan te raden zijn om een contract op te stellen. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling, minder gedoe en kan ook als positief gevolg hebben dat bij een eventuele scheiding de zaken worden vergemakkelijkt. Als je een samenlevingscontract afsluit, zijn er bepaalde zaken essentieel om te vermelden. Daarbij moet je allereerst denken aan het financiële plaatje. Hoe worden de inkomsten verdeeld, zijn er verschillende bankrekeningen en ga zo maar verder.

Naast de verdeling van inkomsten en kosten, is het bovendien belangrijk om iets af te spreken als het gaat om de bezittingen. Als jullie eventueel gaan scheiden, dan wil je natuurlijk wel dat de bezittingen op een deugdelijke manier worden verdeeld. Dat kun je dus ook in een contract zetten. Zodat daar geen ruzie of ophef over ontstaat in de toekomst, want dat is wel het laatste waar je zin in hebt. Je kunt een contract zelf maken, maar als dit jou te ingewikkeld lijkt kun je dit ook door iemand anders laten doen.

Geef een reactie