Eén van de vele misvattingen in onze samenleving is dat je een mislukkeling bent als je ergens niet in slaagt. Een misvatting omdat mislukken alleen maar bestaat in onze opvoeding. Het is een prima manier om iemand te laten voelen dat hij of zij niet bekwaam is en het enige wat men hiermee bereikt is twijfel en schuldgevoelens van de ‘mislukkeling’. Uiteindelijk is het niet meer dan een drukmiddel en daar wordt vaak gretig gebruik van gemaakt. Maar als een mislukking niet bestaat, wat is het dan wel? En waar maken we ons dan druk om?
Omdenken
Het woord mislukking betekent ‘niet gelukt’. Als iets niet lukt heb je de keuze uit twee opties; of je doet het opnieuw, of je houdt er mee op. Doe je het opnieuw is de kans groot dat het je wél lukt. Hou je er mee op kan het een teken zijn dat het gewoon niks voor jou is en dat je de focus ergens anders moet leggen. Iets wat niet lukt is niet meer dan feedback die je krijgt zodat je weet waar je staat of wat je ànders moet doen om het wél te doen lukken. Wanneer je op die manier tegen mislukkingen aankijkt, ga je zien dat je veel minder gestrest bent en ga je meer zin hebben om het opnieuw te doen.
Niet proberen maar doen
Wanneer je het woord proberen gebruikt, geef je zelf al aan dat er een grote kans bestaat dat het je niet gaat lukken. Dus eigenlijk bestaat proberen niet; je doet iets of je doet iets niet. Bij ‘proberen’ ga je in je onderbewuste het gevoel creëren om niet te slagen en prent je jezelf in dat je gaat mis-lukken. Een heel ander gevoel krijg je wanneer je in alle vastberadenheid aan iets begint en zullen jouw slaagkansen veel groter zijn.
Wat ben jij toch een mislukkeling!
Je bent wat je gelooft. Als iemand jou een mislukkeling noemt is het meestal de bedoeling om jou te doen wankelen en je kleiner te maken dan degene die jou dit toewerpt. Wanneer dit vaak genoeg herhaald wordt, bestaat de kans dat je er zelf in gaat geloven en ga je aan alles twijfelen. Je wordt er ongelukkig van. Verzin dan voor jezelf bijvoorbeeld een positieve mantra, zoals ‘ik weet dat ik het kan’, en blijf deze herhalen tot je er vast van overtuigd bent. Eens die overtuiging zich genesteld heeft in je onderbewuste, ga je merken dat alles veel makkelijker gaat en dat je helemaal geen mislukking bent.
Niet gelukt? Jij wint!
Edison, je weet wel, de man die de gloeilamp heeft uitgevonden zei dat hij eerst 999 lampen moest bedenken voor hij de perfecte had gevonden. Hij had dus 999 manieren gevonden waarop het niet lukte en dat was een hele verrijking. Begin jij ergens aan en ben je niet tevreden over het resultaat? Zet dan even een stapje achteruit, bekijk het proces dat je gevolgd hebt en weet dat je het bij een volgende poging niet meer op die manier moet doen. Zo win je aan ervaring en geduld, twee kwaliteiten waar een mens nooit genoeg van heeft.
Geef een reactie