Het sneeuwde toen ik een belangrijke afspraak had, aan de andere kant van de stad. Ik kende de weg en reed voorzichtig, maar toen ik moest remmen voor een rood verkeerslicht, gleed mijn auto naar de verkeerde kant van de weg. Mijn hart klopte in mijn keel, ik rukte in paniek aan mijn stuur en deed eigenlijk alles fout wat je maar fout kunt doen in zo’n situatie. De auto kwam tot stilstand op de andere rijbaan en ik kon zonder kleerscheuren mijn weg vervolgen. Gelukkig maar, want het had heel anders kunnen aflopen.
Waarom een slipcursus?
Vaak denken we bij slippen met de auto gelijk aan de winterperiode, maar vergis je niet: ook tijdens andere seizoenen kan er gladheid op de weg ontstaan. Als na een hete zomerperiode ineens de regen neerslaat op de weg, kan deze zo glad als een spiegel worden. In de herfst kunnen boombladeren voor een glibberige laag op de weg zorgen en wat dacht je van het ontwijken van bijvoorbeeld een fietser die zomaar de weg opdraait? Het gaat om situaties die te allen tijde voor kunnen komen en waar je soms in een fractie van een seconde adequaat op moet kunnen reageren. Het is dus verstandig een antislipcursus te volgen, in de volksmond simpelweg slipcursus genoemd.
Wat je leert tijdens een slipcursus
Een goede cursus focust zich niet alleen op voertuigbeheersing en het slippen zelf, maar geeft jou ook mee dat je door je bewust te zijn van je gedrag in het verkeer al veel gevaarlijke situaties kunt vermijden. Je leert op die manier in eerste instantie te voorkomen dat je in een (slip)gevaarlijke situatie belandt. Daarnaast worden meestal veilig remmen en uitwijken behandeld.
Vanzelfsprekend ga je deze theorie ook in de praktijk oefenen. Een instructeur kan jou wel vertellen dat je met gladheid een veel langere remweg krijgt, maar het zelf ervaren is vaak veel confronterender. Je leert tijdens de praktijk op een natte baan of in een skidcar hoe je moet handelen als je toch in die gevreesde slip terecht komt. Doordat je dit in een gecontroleerde, veilige omgeving oefent, is de kans groot dat je je hoofd koel houdt en je weet wat je moet doen als je onderweg onverhoopt begint te slippen.
Hoe kies je een goede cursus?
De meeste mensen vinden het praktijkgedeelte van de cursus het leukst. En dat is ook begrijpelijk; op een baan slippen met je auto kan een geweldige adrenalinekick geven. Juist daarom is het belangrijk om te zoeken naar een cursus die meer biedt dan alleen dat. Natuurlijk mag je het leuk en spannend vinden, maar een goede cursus confronteert je ook met je eigen rijgedrag en leert je hoe je een slipsituatie kunt voorkomen. Als je enkel leert slippen heb je misschien een leuke middag, maar dat kan ook leiden tot overmoedig gedrag. En overmoed leidt zelden tot een goed resultaat.
Kies dus altijd voor een slipcursus die je meer biedt dan een beetje scheuren en slippen. Er zijn overal in den lande bedrijven die goede cursussen aanbieden en die daarover uitgebreide informatie op hun website geven. Lees je goed in, stel gerust vragen en maak met de informatie uit dit artikel in je achterhoofd een weloverwogen, verstandige keuze. Op die manier kun jij straks nog veiliger de weg op!
Geef een reactie