De eerste twee decennia van deze eeuw hebben we inmiddels achter de rug. We hebben nog een lange weg te gaan richting een nieuwe eeuw. Toch zijn er op medisch gebied de afgelopen twintig jaar weer veel stappen gezet. Wij zetten de top 5 van medische doorbraken in de 21e eeuw voor je op een rijtje.
1. DNA-onderzoek
Het toenemende inzicht van wetenschappers in ons DNA zorgt voor veel mogelijkheden. Niet alleen op medisch gebied, maar ook op forensisch gebied bij het opsporen van verdachten. Door meer inzicht in het erfelijk materiaal, het DNA, kan genetische aanleg voor bepaalde ziektes worden aangetoond. DNA bepaalt mede de werking van medicijnen. Er wordt veel verwacht van het gerichter toedienen van medicijnen op basis van het DNA van mensen.
2. Stamceltherapie
Stamceltherapie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een stamcel is een cel die zichzelf in een andere soort cel kan ontwikkelen. Met behulp van stamceltherapie worden zieke en beschadigde weefsels of organen ondersteund of herstellen zich weer. Er loopt een onderzoek naar de invloed van stamceltherapie op de ziekte MS. Ook wordt het gebruikt als behandeling tegen kanker. In Nederland is men wat terughoudender bij het inzetten van stamceltherapie, omdat wetenschappers en artsen bij veel ziekten nog onvoldoende bewijs zien van het effect. Steeds meer patiënten trekken daarom naar het buitenland voor stamceltherapie. De verwachting is dat deze therapie wellicht ook ingezet zal kunnen worden bij de behandeling van ALS. Hier is nog veel onderzoek voor nodig, maar potentie heeft het wel.
3. Gebruik van 3D-technieken
Artsen maken tijdens operaties gebruik van 3D-beelden. Zo kunnen ze beter zien wat er in de bloedvaten gebeurt tijdens de operatie. Door het gebruiken van 3D-beelden worden patiënten bovendien niet meer aan schadelijke röntgenstraling blootgesteld. De 3D-techniek wordt inmiddels ook gebruikt om hartafwijkingen bij ongeboren baby’s op te sporen. Op basis van een MRI-scan van het hart wordt een 3D-model gemaakt. Zo kan de arts tot in detail de afwijking bestuderen. Deze baby’s hebben daardoor een grotere kans om te overleven. De verwachting is dat 3D-techniek in de toekomst veel meer ingezet zal worden.
4. Immuuntherapie
Immuuntherapie wordt inmiddels veel ingezet bij de behandeling van kanker. Met immuuntherapie wordt het afweersysteem in het lichaam geactiveerd en versterkt. Zo kan het lichaam kankercellen beter herkennen en doden. Chemotherapie is gericht op de tumor en immuuntherapie is gericht op je hele afweersysteem. Bij sommige soorten kanker is dit heel succesvol.
5. Nieuw medicijn tegen migraine
Eén op de tien mensen in Nederland heeft regelmatig last van migraine. Met een nieuw medicijn wordt het eiwit CGRP, dat vrijkomt bij een migraineaanval geblokkeerd. Dit eiwit zorgt voor de pijn en de gevoeligheid voor geluid en licht.
We kunnen niet in de toekomst kijken. Er zullen deze eeuw vast nog meer medische doorbraken volgen. Of we dé doorbraak van de eeuw op medisch gebied al bereikt hebben? Dat zal de toekomst uitwijzen. Is er in de toekomst een systeem dat automatisch kan voorspellen of je Alzheimer krijgt? Wie weet, hier wordt wel onderzoek naar gedaan. In de toekomst zal er veel meer mogelijk zijn. Hoe snel dit gaat, moeten we afwachten.
Geef een reactie